Premier Borut Pahor se bo med 29. in 30. oktobrom udeležil vrha EU v Bruslju. Na vrhu bodo sprejeli končno stališče EU do mednarodnih pogajanj o novem podnebnem sporazumu v Kopenhagnu. Finančni in okoljski ministri na zasedanjih prejšnji teden niso opravili svoje naloge, zato je zdaj glavna odgovornost za reševanje problema podnebnih sprememb na ramah evropskih voditeljev. Z akcijo smo želeli Borutu Pahorju pred njegovim odhodom v Bruselj še enkrat in na viden način sporočiti, da od njega pričakujemo, da bo podprl ambiciozen in pravičen podnebni dogovor ter da se bo podnebne konference osebno udeležil.

Konec naslednjega tedna bodo evropski voditelji sprejemali stališča EU, ki bodo opredelila mandat evropskih pogajalcev v Kopenhagnu. Če bodo sprejeta ambiciozna stališča, EU lahko resnično prevzame vodilno vlogo v boju proti podnebnim spremembam. Da bi to dosegla, si mora zadati cilje, ki so skladni z znanstvenimi ugotovitvami in ki zagotavljajo večjo verjetnost preprečitve najhujših posledic podnebnih sprememb (t.j. 40 % zmanjšanje izpustov toplogrednih plinov do leta 2020 glede na leto 1990) in državam v razvoju zagotoviti potrebna dodatna javna sredstva za čisto energijo, varovanje gozdov in prilagajanje na že neizbežne posledice podnebnih sprememb. Za te ukrepe je potrebnih 110 milijard EUR letno do leta 2020, pravičen delež EU pa, glede na njeno zgodovinsko odgovornost in zmožnost plačati, znaša 35 milijard EUR letno.

Sobotno akcijo postavljanja živega napisa smo organizirali v okviru kampanje Ukrepaj zdaj!, s katero predsednika vlade Boruta Pahorja pozivamo, da se zavzame za ambiciozen in pravičen podnebni dogovor, da se podnebne konference v Kopenhagnu osebno udeleži in s tem prevzame odgovornost za tam sprejete odločitve ter da kot izkaz kredibilnosti Slovenije v mednarodnih podnebnih pogajanjih naša država takoj začne z izvajanjem ukrepov za prehod v nizkoogljično družbo.

Naše zahteve je s podpisom peticije do danes podprlo že skoraj 5000 posameznikov, kot partnerske organizacije pa so se nam pridružile: Amnesty International, Cipra Slovenija, Karitas, Simobil, Slovenski E-forum, British Council, ŠOU Ljubljana, Sezam, Zavod Grč Vrh, Sloga, Studio Tibor, Zavod Eko vas, Mladinski svet Bele krajine, Čarobni svet, Inštitut za elektronsko participacijo, Mladinski ceh, Studio 12, Temno nebo nad Slovenijo, Eko Humanitatis, Ti povej!, Gibanje InCo, Center za razvoj Litija, Terra Libera, 99 okolju prijaznih nasvetov, Zveza tabornikov Slovenije in Center za razvoj podeželja Kranj.
***

Kontakt:
Barbara Kvac, [email protected], 040 722 149
Nina Štros, [email protected], 040 871 530
Vida Ogorelec Wagner, [email protected], 01 439 7100