Potencial za povečanje energetske učinkovitosti v EU, še posebej pa v Sloveniji, je velik. Hkrati so ukrepi učinkovite rabe energije najenostavnejši in najcenejši način za izboljšanje energetske varnosti, konkurenčnosti našega gospodarstva ter za zmanjševanje emisij toplogrednih plinov. Kljub temu tako evropska kot tudi slovenska politika energetske učinkovitosti ne postavlja v ospredje. Zato so se v Focusu odločili, da dokažejo, da je lahko varčna in učinkovita raba energije zanesljiv korak tudi do zmanjšanja emisij toplogrednih plinov.

‘V odgovor na oklevajoče politike in neizrabljen potencial ukrepov za varčno in učinkovito rabo energije smo v Focus društvu za sonaraven razvoj pripravili projekt ‘Izziv težak eno tono’, katerega namen je odločevalcem in javnosti pokazati, da lahko vsakdo bistveno zmanjša rabo energije in posledično tudi količino emisij toplogrednih plinov, ki jih vsakodnevno ustvarja. V okviru projekta smo oblikovali stališča društva do politike na področju učinkovite rabe energije, z istoimensko informativno brošuro pa bomo porabnike energije ozaveščali in spodbujali k učinkoviti rabi energije’, je pojasnila predsednica društva, Lidija Živčič.

‘Izziv, težak eno tono’ sta danes na pot pospremila dr. Pavel Gantar, predsednik Državnega zbora RS, in Franc Beravs, direktor Eko sklada, Slovenskega okoljskega javnega sklada. ‘Veseli smo, da sta pomembna gosta s svojo prisotnostjo pomagala opozoriti na izjemen pomen energetske učinkovitosti. Dosedanje politike za energetsko učinkovitost tako v Sloveniji kot v Evropi ostajajo predvsem na deklarativni ravni, zato je nujno, da odločevalci ustvarijo politično voljo, ki bo podprla tudi bolj praktične dejavnosti,’ je izpostavil Christian Brandt, vodja energetskega programa v Focusu.

Predstavitev projekta je pospremila tudi ozaveščevalna akcija v Ljubljani, kjer so mimoidoči lahko na simbolni ravni tudi sami ‘pretehtali’, koliko CO2 emisij bi prihranili, če bi se odločili za posamezen ukrep iz palete nasvetov za učinkovito rabo energije. Izračun prihrankov je mogoč tudi na focus.si.

Kontakt:
Lidija Živčič, Focus društvo za sonaraven razvoj, [email protected], 041 291 091
Christian Brandt, [email protected], 01 515 40 80