Zgodba o vzpostavljanju prve zadružne skupnostne samooskrbne sončne elektrarne v Hrastniku in z njo povezane energetske skupnosti še vedno odmeva tudi v medijih. Zanimiva je zlasti zaradi svoje pionirskosti, pristopa od spodaj navzgor in sporočila, da lahko državljanke in državljani aktivno vzamemo “energijo” v svoje roke ter si zagotovimo neodzivnost o veliih energetskih igralcev.

Zadružni model pa je  sploh najprimernejša oblika za izvajanje skupnostnih projektov rabe obnovljivih virov, saj ohranja koristi v lokalni skupnosti, omogoča vključevanje lokalnega prebivalstva in demokratično upravljanje s skupnimi viri po principu en član-en glas.

Med zadnjimi medijskimi odmevi izpostavljamo oddajo Globus na TV Slovenija z naslovom Pasti in koristi zelenega prehoda, v katerem so del pozornosti namenili tudi dobrim praksam skupnostne oskrbe z obnovljivimi viri energije. Obiskali so Barcelono in Hrastnik.

Oddajo Globus o zelenem prehodu si lahko pogledate tukaj, povezava neposredno do reportaže iz Hrastnika, ki jo je pripravila novinarka Saša Kisovec, pa je tukaj.

Novinar Gašper Lubej pa nas je obiskal na naši konferenci Pot do 1,5 °C: Podnebno in energetsko načrtovanje v srednji in vzhodni Evropi, na kateri je Boštjan Remic iz Focusa predstavil Sončno šolo Hrastnik v sklopu predstavitev navdihujočih dobroh praks podebnih ukrepov. Lubej je pripravil prispevek za Al Jazeero Balkans, ki si ga lahko ogledate spodaj.

Več informacij o Sončni šoli Hrastnik lahko najdete tukaj in o Energetski zadrugi Zeleni Hrastnik na spletni strani www. zeleni-hrastnik.si.

 

U Sloveniji prva zadružna solarna elektrana: 16 domaćinstava proizvodi struju