Raziskave kažejo, da se razlike med bogatimi in revnimi povečujejo, pri čemer ne gre več toliko za razlike med posameznimi državami, ampak za razlike med sloji znotraj držav. Na podlagi javno objavljenih podatkov je časnik Guardian nedavno objavil analizo, po kateri so bila zasebna letala 200 milijarderjev od začetka leta 2022 do danes v zraku skupno kar 11 let, njihov ogljični odtis pa je enak odtisu skoraj 40.000 Britancev. Lidija Živčič je tudi o energetski dekadenci govorila kot gostja v oddaji Intervju na radiu Prvi.

»Z energijo ravnamo zelo razvratno. Velik problem je, da se o energetski dekadenci na politični ravni sploh ne pogovarjamo. To je nekakšna tabu tema, nedostopno področje, ki se ga ne smemo dotikati, kajti tukaj gre za neke svoboščine ljudi, ki jih ne smemo omejevati. Takšna je vsaj retorika oziroma pojmovanje v naši družbi. Vendar se bojim, da bomo morali temu tabuju narediti konec, kajti da nas bo večina gledala, kako manjšina veselo leti, medtem ko si mi v bistvu niti ne upamo iti na obisk k neki bolj oddaljeni družini in videti ljudi, ki jih imamo zelo radi – tega žal ne bomo trpeli,« je poudarila Lidija.

Evropska komisija je sredi novembra projektu, ki ga je koordiniral Focus, podelila nagrado za družbeno inovacijo leta 2023. Gre za tako imenovana skupnostna srečanja o energetski revščini.

»Gre za obliko srečanj, na katerih se v rednih intervalih, na primer enkrat na dva tedna, zbere skupina ljudi, ki jih je prizadela energetska revščina. Ideja skupinskega naslavljanja, da ljudje drug drugemu pomagajo prebroditi težave energetske revščine. Na primer, če je nekdo zamenjal dražjega dobavitelja s cenejšim, lahko to svojo izkušnjo deli z drugimi skupini in s tem pomaga tudi drugim. Če ima nekdo nakopičene dolgove in je uspel s podjetjem ali ob pomoči Zveze prijateljev mladine narediti načrt za odplačevanje dolga, lahko tudi to izkušnjo deli z drugimi. Skratka, med ljudmi želimo narediti neke mreže, ki bi jih opolnomočile, delile pridobljena znanja in izkušnje in ki bi skušale destigmatizirati energetsko revščino. Kajti ne gre za to, da je nekdo osebno kriv in odgovoren, ampak gre pogosto za sistemske napake, ki jih moramo sistemsko nasloviti,« je izpostavila Lidija, ki je koordinirala projekt EmpowerMed.

Z novinarko Špelo Novak je Lidija govorila tudi o problemu energetske revščine, ki prizadene nekaj več kot 7 % ljudi v Sloveniji, kar ni majhna številka.

“Pogosto je situacija, ko se zaprejo v eno samo sobo in ogrevajo samo eno sobo, pa še tisto na način, da morajo sedeti v dveh puloverjih, pa z rokavicami. Pogosto je tudi situacija, ko neplačane račune pač kopičijo, ker jih nimajo s čim plačevati. Zaradi tega pa potem ponoči ne morejo spati. Kajti stres in anksioznost, ki jih doživljajo, sta prevelika, da bi dopuščala neko normalno življenje. Stiske so lahko zelo, zelo hude. In zato v bistvu tudi vse bolj pozivam ljudi, da naj se zavedajo, da to ni neka situacija ki so si jo sami zakrivili, kakor pač po navadi naša družba zna stigmatizirati. Tukaj gre bolj za žrtve neke sistemske napake, bi rekla. Namreč energija je tržna dobrina in z njo upravljajo podjetja, ki jih zanima predvsem kovanje dobičkov, ne pa toliko zagotavljanje oskrbe z energijo. In tukaj je pač problem v tem, da cene energije so pogosto previsoke, včasih celo na račun preprosto iskanje večjih dobičkov in ničesar drugega in žrtev tega so ljudje, ki si potem takšnih visokih cen več ne more privoščiti. Velik problem je tudi v stavbah, ki so pač dotrajane, potrebujejo obnovo in tukaj so lahko razpisi oziroma subvencije Eko sklada zelo dobrodošla pomoč.”, je problematiko orisala Lidija Živčič.

Celotnemu pogovoru lahko prisluhnete na spletni strani MMC RTV SLO.