V najnovejši kolumni za Večer Tomislav Tkalec piše o energetski revščini in varčevanju z energijo v kontekstu energetske krize, ki pretresa Evropo.
Članek je v celotni dostopen na spletni strani Večera: TUKAJ, v nadaljevanju pa nekaj poudarkov.
“Nekateri problemi, ki pridejo na površje v hladnejšem delu leta, so znani že leta: nekatera gospodinjstva se soočajo z izrazitimi težavami pri plačevanju stroškov energije, zato prihaja do situacij, ko ne ogrevajo svojih domovanj in živijo v prehladnih prostorih, drugi odstranjujejo radiatorje in se odklapljajo od centralnega ali daljinskega ogrevanja ter zgolj nekaj ur na dan z električnim radiatorjem poskušajo ogreti prostor ali dva v svojem domovanju. Letos bomo zagotovo priča eskalaciji primerov, ko se bo za ogrevanje oziroma kurjenje uporabljalo neprimeren, preveč vlažen les in smeti, kar bo prispevalo k še večjemu lokalnemu onesnaženju zraka. Zato moramo letos dati še večji pomen blaženju in zmanjševanju energetske revščine ter omiliti pritisk na gospodinjstva, ki se soočajo s težavami.”
“Pri tem je pomenljivo, da statistika za Slovenijo kaže, da precej večji problem predstavljajo neustrezna domovanja, v katerih pušča streha, so vlažne stene, trhla tla ali okenski okvirji, kot pa problemi s previsokimi stroški za energijo ali z nezmožnostjo plačila izdatkov, povezanih z energijo, čeprav tudi ta težava ni zanemarljiva. Ravno zato je tudi ukrepe treba usmeriti na oba vidika energetske revščine ter ustrezno pomagati gospodinjstvom.”
“V vsakem primeru in za vsa gospodinjstva pa velja, da je racionalna in učinkovita raba energije na prvem mestu. Določene ukrepe, vezane na zmanjšanje rabe energije, lahko v veliki večini primerov izvedemo tudi sami bodisi z majhnimi investicijami v varčevalne naprave bodisi s spremembo naših navad in vedenja. Najcenejša energija je tista, ki je ne porabimo. To pa bo v letošnji zimi, v višjimi cenami energije ter s potencialno grožnjo pomanjkanja, še kako pomembno.