Naša predsednica Živa Kavka Gobbo je na dogodku ‘Ali je trgovinska politika EU združljiva z zelenim dogovorom?’ govorila o neusklajenosti evropskih politik z zelenim dogovorom in poudarila, da ima Evropska unija dvoličen odnos do zelenega prehoda, saj podpira prakse, ki omogočajo kršenje človekovih pravic. S tem je povezano veliko prehranskih izdelkov na trgovskih policah. Eden takšnih izdelkov, ki ga veliko ljudi uživa vsak dan in pri pridelavi katerega se močno odražata vpliv podnebnih sprememb in kršenje človekovih pravic, pa je kava.

O tem sta se pogovarjala z novinarjem Vala 202 Gorazdom Rečnikom za oddajo Aktualno, kjer je izpostavila:

“Ja, kava je en tak zanimiv potrošniški produkt, ki ga imamo v veliki meri skoraj vsi radi. Zdi se nam, da je del našega življenja, da brez njega ne moremo, ne zavedamo pa se, da je luksuzen izdelek, brez katerega lahko preživimo. Hkrati je zelo občutljiva na podnebne spremembe. Že ob eni stopinji spremembe podnebja je potrebno premakniti plantaže kave višje, kar pomeni nova deforestacija, nove plantaže, ob čemer je dejstvo tudi to, da imamo na voljo že dovolj kakovostne in trajnostne kave, ki tudi upošteva etična merila, na voljo tudi v Sloveniji. Kljub temu, da smo navajeni mogoče na nekatere okuse, mislim, da je zelo enostavno zamenjati samo to majhno navado, zavedati se, da je dobro, če pijemo kakovostno kavo, ki jo tudi trajnostna.”

Seveda pa odgovornost za trajnostno izbiro ne more biti izključno na potrošniku, zato na Focusu vedno poudarimo ključno odgovornost odločevalskih institucij in podjetij ter nujnost sistemskih sprememb. Živa je to izpostavila tudi v pogovoru z novinarko Simeono Rogelj za Radio Prvi:

“Ne moremo biti odgovorni za celotni sistem, ne moremo biti detektivi, ki bomo v bistvu iskali, koliko je transparenten izdelek. Smo soodgovorni, ampak politike so tiste, ki nam dajejo okvir, v katerem delujemo in dejstvo je, da več kot 80 % recimo Slovencev želi, da so podjetja odgovorna tudi za svoj CO 2 odtis in da se to zregulira. Institucije so tukaj zato, da postavljajo okvire delovanja, ki so trajnostni.”

Oba radijska prispevka lahko v celoti poslušate na spodnjih povezavah:

Oddaja Aktualno na Val 202: Okoljski odtis hrane na naših krožnikih (30. 3. 2024)

Oddaja Aktualna tema na Radio Prvi: Ali je trgovinska politika EU združljiva z zelenim dogovorom? (15. 3. 2024)