Nedavna odločitev predstavnikov držav članic Evropske unije, da podprejo predlog direktive o skrbnem pregledu v podjetjih glede trajnostnosti (Corporate Sustainability Due Diligence Directive – CSDDD), predstavlja pomemben korak k uveljavljanju odgovornosti podjetij za njihov vpliv na človekove pravice in okolje. Kljub temu pa je sprejem zasenčen zaradi sprememb v zadnjem trenutku, ki so privedle do ošibitve direktive. 

Glasovanje o direktivi CSDDD v odboru stalnih predstavnikov vlad držav članic Evropske unije (Coreper) bi moralo biti zgolj formalnost, saj je bil predlog po treh letih piljenja usklajen med evropskimi institucijami – evropskim parlamentom in svetom EU –, in s podjetji, gospodarskimi združenji, sindikati ter nevladnimi organizacijami. A v praksi so se v zadnjem hipu v zakulisju dogajale politične igrice večjih držav EU, kar je povzročilo večkratno zavrnitev zakonodaje, ki od podjetij zahteva, da v svojih dobavnih verigah odpravijo kršitve in na koncu sprejem predloga direktive, ki je veliko šibkejši od prej usklajenega. O tem je v Gostujočem peresu časnika Delo pisala Živa Kavka Gobbo:

“Nisem prepričana, ali je to sindrom cepetajočega otroka v trgovini ali sindrom upogljive hrbtenice. Ali pa se je za to le odločilo nekaj ošabnih moških srednjih let na položaju moči? Jasno je, da močni lobiji delujejo ves čas in si prizadevajo za odvzem zob že tako škrbasti zakonodaji, ki pa bi še vedno lahko ugriznila.”

“Mogoče pa namesto cepetanja v lastnem interesu potrebujemo odločnejši korak v smer boljšega in pravičnejšega življenja vseh. Predvsem pa odločevalce, ki so teh korakov zmožni. Zakon za zaščito človekovih pravic in okolja pred izkoriščanjem podjetij sploh ne bi smel biti sporen. Kljub vsem kršitvam, ki so javne in znane, si nekatere države članice EU upajo dvomiti, ali je zakon, ki naj bi od korporacij zahteval višje standarde odgovornosti, pravičen.”

Razočaranje na procesom potrjevanja predloga direktive je izrazila tudi v pogovoru z novinarko Dela Majo Prijatelj Videmšek:

»Presenetila nas je mehkost hrbtenic in ošabnost voditeljev, ki so ves čas sodelovali v pogajanjih in potrjevali amandmaje. Po tako dolgem in pikolovskem usklajevanju pa se naenkrat pojavijo zahteve, ki segajo na osnovna področja zakonodaje.«

Gostujoče pero v Delu, 12.3.2024

Članek Prožne hrbtenice politikov pri človekovih pravicah Maje Prijatelj Videmšek v Delu, 7. 3. 2024