V prvem mesecu letošnjega leta smo predstavili poročilo Pariški sporazum in scenarij 1.5°C: pospeševanje zelenega prehoda in koristi za družbo ter gospodarstvo, ki je postreglo z dodatnimi dokazi, da prehod na podnebno nevtralno družbo v skladu s ciljem za omejitev zvišanja temperature do 1,5 °C iz Pariškega sporazuma ni le nujen z vidika blaženja podnebnih sprememb, temveč prinaša tudi gospodarske in družbene koristi. Pri tem pa koristi močno odtehtajo stroške.

Kmalu po novinarski konferenci si je Taj Zavodnik, koordinator programa Energija v Focusu, vzel čas za pogovor z novinarjem spletnega portala Siol.net Davidom Kosom o različnih vidikih zelenega prehoda.

V svojih odgovorih je med drugim izpostavil:

– da politiki prehajajo na blažjo obliko podnebnega zanikanja;
– da slovenski cilji zelenega prehoda capljajo za minimumom;
– da je treba pri primerjavi EU s Kitajsko upoštevati tudi zgodovinsko perspektivo ustvarjanja emisij TGP;
– da zeleni prehod ne sme poglabljati neenakosti, temveč nasprotno;
– da je v tem trenutku krivično primerjati Nemčijo s Francijo;
– da gre pri plinu nedvomno za zeleno zavajanje;
– da je nujno, da prepolovimo rabo energije…

In kot je strnil glavno sporočilo:

“Smo v paradoksalnem trenutku. Neizpodbitno dejstvo je, da je izvedba zelenega prehoda nuja. Barvanje kapitala na zeleno in uvajanje zelenih tehnologij je sicer kratkoročno pozitivno, ker nam zmanjšuje emisije. A bolj dolgoročno in bolj celostno potrebujemo temeljito predrugačenje družbe, razmerij moči v družbi, družbenih odnosov … V tem smislu zgolj zamenjava energentov ni dovolj.”

Celoten intervju je dostopen tukaj.