Ker je jasno, da za varnejše podnebje v Sloveniji ne bodo poskrbele države, ki izpuščajo največje količine toplogrednih plinov, moramo zanj poskrbeti sami. Jesensko zasedanje Sveta za okolje je ena od priložnosti, da Slovenija sama kaj stori za svoje podnebje. V upanju, da bo slovenska delegacija to možnost v celoti izkoristila, je Fokus društvo za sonaraven razvoj danes pozvalo Janeza Podobnika, ministra za okolje in prostor, naj pomaga zagotovili pozitiven napredek v boju proti spreminjanju podnebja.

Fokus društvo ministra prosi, naj se na zasedanju Sveta za okolje zavzame predvsem za to, da EU na srečanju COP11/MOP1 sproži formalna pogajanja o obdobjih po letu 2012, ko se izteče Kjotski protokol. Čeprav EU vodi številne neformalne pogovore, je sedaj zadnji trenutek, da sproži tudi uraden proces pogajanj o nadaljnjih korakih za stabilizacijo podnebja, ki vsebuje časovne mejnike in osnovne elemente pogajanj.

Minister naj bi se zavzel tudi za to, da nadaljnja pogajanja o reševanju podnebnih vprašanj temeljijo na Kjotskem protokolu. Čeprav Kjotski protokol ni idealen, je mogoče z nadgradnjo in revizijo iz tega protokola narediti boljše orodje za boj proti spreminjanju podnebja. Začeti proces svetovnih pogajanj za varnejše podnebje iz ničelne točke ni smiselno, zato se mora EU zavzeti za pogajanja na osnovi Kjotskega protokola.

Da bi k boju proti spreminjanju podnebja pritegnili tudi države v razvoju, ki se trenutno ne želijo obvezati k reševanju problema, ki ga niso povzročile, mora EU pokazati pripravljenost, da sprejme zgodovinsko odgovornost za do sedaj izpuščene toplogredne pline in se osredotoči na domače ukrepanje. Brez sodelovanja držav v razvoju bo boj za varnejše podnebje neučinkovit in zato morajo okoljski ministri EU storiti vse, da v boj vključijo tudi države kot so Indija, Kitajska, Brazilija ali Južna Afrika.

Kontakt:

Lidija Živčič, Fokus društvo za sonaraven razvoj, [email protected], tel: 041 291091