Recept za pravične piškote (in zanimivo novinarsko konferenco)

Sreda, 5.4.2017, 10 – 11h, Učilna okusov, Adamič-Lundrovo nabrežje 1–7, 1000 Ljubljana

Sestavine:
– 1 študija o palmovem olju (Palm oil – uničeno okolje, ukradena zemlja)
– 2 kratka videa (reportaža z Indonezije ali še bolje – reportaža iz Ljubljane)
– 1 peticija Pravica za moje piškote
– ščepec Rudolfove malce

Klasična priprava:
Sestavine pustimo na strani. Tropski pragozd pripravimo za pridelavo. Počistimo zelenje in poskrbimo, da nas živali in ljudje ne bodo motili. V kolikor odkrijemo naselje, ljudem pomagamo, da se preselijo. Nasadimo oljne palme. Zemljo napojimo s substancami za hitrejšo rast in odganjanje škodljivega živalskega sveta.
Za boljši rezultat poskrbimo, da za nas plantažo vodi drugo podjetje. Na tak način lahko nosimo certifikat trajnostne pridelave palmovega olja.
Palmovo olje predelamo in prodamo. Vsaj 80 % keksov v supermarketih naj vsebuje palmovo olje, saj je poceni. Poskrbimo tudi, da ga vsebujejo higienski in kozmetični izdelki. Priporočljivo je, da se palmovo olje v takih primerih poimenuje z različnimi imeni. Tako bodo vsebine bolj skrivnostne.

Alternativna priprava – priporočamo:
Preberimo študijo o palmovem olju. Oglejmo si dve kratki reportaži: iz Indonezije, kjer so posledice naraščujoče rabe palmovega olja v razvitem svetu najbolj uničujoče ter Slovenije, kjer palmovo olje vede ali nevede konzumiramo. Zahtevajmo pravičnost tudi za naše piškote. Če želimo, da bodo še posebej slastni, lahko odstranimo grenak priokus s podpisom peticije, s katero zahtevamo izboljšanje razmer v dobavnih verigah s palmovim oljem.
Lahko se tudi odločimo in piškote spečemo sami iz lokalnih, ekoloških, pravičnih in neobdelanih surovin. Veliko lahko pripravimo sami ter se pri tem še zabavamo.

Nasvet za zagotovljen uspeh:
Ker vsak recept vsebuje malce skrivnosti, bomo tudi tokrat poskrbeli za ščepec presenečenja, ki ga bo pripravila Manca Rudolf (Rudolfova malca)

Več informacij:
Živa Kavka Gobbo
Focus, društvo za sonaraven razvoj
[email protected]
041872473
Študija o palmovem olju in tiskovna konferenca sta del projekta SupplyCha!nge, ki ga sofinancirata EU in Ministrstvo za zunanje zadeve RS. Vsebina je izključna odgovornost društva Focus in partnerjev projekta SupplyCha!nge in ne odraža mnenja sofinancerjev.