Prejšnji teden se je pred parlamentom zbralo 1.320 glinenčkov, ki so ponazorili število potencialnih žrtev TEŠ 6. A razočarani nad neodločnostjo Odbora za finance in monetarno politiko, so se vrnili tja, od koder so prišli – na mestne ulice in trge, nagovarjati mimoidoče in jih opozarjati na škodljive posledice TEŠ 6. Trenutno so medij poezije na festivalu Mlade rime. Nekateri so poiskali pomoč pri priznanem psihoterapevtu dr. Zoranu Milivojeviæu, drugi v obrambo pred pismi pisarne Čeferin odpravljajo po pravni nasvet k dr. Miru Cerarju. Preverjajo tudi možnost azila v galerijah in muzejih sodobne umetnosti, v primeru najhujšega. Predvsem pa bodo skupaj domislili strategijo za 11. julij, ko naj bi padla končna odločitev o državnem poroštvu.

Njihovi aktivnosti bo še naprej mogoče slediti na spletni strani www.sejecas.si in na spletnem omrežju Facebook (www.facebook.com/glinencek, www.facebook.com/SeJeCas).

»Dovolj je bilo sprenevedanja in izogibanja odgovornosti, vrtimo se okrog nekaterih ponavljajočih se vprašanj, medtem ko se drugih vprašanj, ki so še kako pomembna,  sploh ne dotaknemo,« je nad odločitvijo odbora za ponovno preložitev odločitve o poroštvu ter nad omahljivostjo članov odbora razočarana Živa Gobbo, predstavnica pobude Še je čas!

»Nenehno prelaganje odgovornosti je neodgovorno in čas je, da si tako Vlada kot Državni zbor določita datum, do kdaj sta pripravljena čakati na vse odgovore iz Šoštanja. V kolikor se bo ta čas še naprej podaljševal, ne bi smelo biti nobenih ovir, da se končno opravi tudi javna razprava o projektu in se poišče možne rešitve, ki so nam na voljo za izstop iz nastale zagate,«  še dodaja Gobbova.

Slike in ostalo gradivo so dosegljivi na http://www.sejecas.si/downloads/.

***

Kontakt:
Tina Čeligoj, [email protected], 040 430 088


Opombe:
[1] Več o pobudi Še je čas! na www.sejecas.si. Več o podpornikih, koordinatorjih in avtorjih pobude pa na www.sejecas.si/kdo-smo/.
[2] Zgodba o glinenčkih je v prilogi. Več o poti glinenčkov po Sloveniji: na www.sejecas.si/category/fotke/
[3] Raziskavo Družbeni strošek energije iz Šoštanja je pripravila organizacija Greenpeace v Sloveniji. Podatki o gospodarskih stroških onesnaženja temeljijo na metodologiji, ki jo je  Evropska okoljska agencija (EEA) uporabila v poročilu »Razkrivanje stroškov onesnaževanja zraka zaradi industrijskih objektov v Evropi«. Raziskava o družbenem strošku energije iz Šoštanja je dosegljiva na www.sejecas.si/wp-content/uploads/press/SeJeCas-RAZISKAVA.pdf.

Sporočilo za javnost v pdf obliki je na voljo tukaj.