Neomejen vnos ‘vročega zraka’ v naslednja ciljna obdobja, vprašanje, ki ga EU danes ni zaprla, lahko skoraj izniči do sedaj napovedane cilje zmanjšanja emisij razvitih držav. Ta teden je organizacija Climate Action Network Europe (CAN Europe) objavila poročilo, ki ugotavlja, da bi kombinacija ciljev zmanjšanja emisij, ki so v tem trenutku na pogajalski mizi za Kopenhagenski vrh, in neporabljene emisijske pravice iz prvega ciljnega obdobja Kjotskega protokola, pripeljala k zgolj 1 % dodatnemu znižanju emisij nad kjotskim ciljem[1].

"Zaradi velike količine ‘vročega zraka’ in trenutno zelo šibkih ciljev zmanjšanja emisij razvitih držav, bi bilo dejansko zmanjšanje emisij po letu 2012 zanemarljivo", je povedala Barbara Kvac, vodja programa Podnebje v Focus društvu za sonaraven razvoj. "Trenutne napovedi zmanjšanja emisij, že sprejeti cilji in vroč zrak enostavno ne zadostujejo za dosego cilja 2 °C, ki ga zagovarja EU." je še dodala.

Čeprav se je EU opredelila do višine potrebnih sredstev za financiranje podnebnega ukrepanja v državah v razvoju, še vedno ni pojasnila od kod bo ta denar pritekal in koliko je EU pripravljena
prispevati.

"Resnično smo upali, da bodo voditelji držav EU prepoznali ključnost vprašanja financiranja in podprli zadostno, novo in dodatno financiranje za države v razvoju, ki že trpijo posledice podnebnih
sprememb povzročenih s strani razvitih držav," pojasnjuje Kvacova. "Denar za podnebno ukrepaje v državah v razvoju ni stvar dobrodelnosti. Gre za nujno investicijo v prihodnost našega planeta, ki bi morala biti tudi v interesu razvith držav, saj bodo tudi one prizadete zaradi posledic podnebnih sprememb."

"K slabemu rezultatu zasedanja je prispevala tudi Slovenija, saj je predsednik vlade Borut Pahor v Bruselj odšel brez stališča do višine potrebnih sredstev in brez predloga o načinu zbiranja denarja, ki bi zagotovil potrebno dodatno podnebno financiranje za države v razvoju", je prepričana Kvacova. "Namesto ambicioznega in pravičnega podnebnega dogovora je predsednik vlade v Bruslju podpiral kratkovidne nacionalne interese in s tem ignoriral poziv več kot 6000 svojih državljanov k resničnemu ukrepanju," kot koordinatorica kampanje Ukrepaj zdaj![2] dodaja Kvacova.

Kljub temu nevladne organizacije današnjih odločitev ne vidijo kot izgovor za obup. Še je čas, da EU prevzame vodilno vlogo v podnebnih pogajanjih, tako na področju višine in virov financiranja kot tudi pri ciljih zmanjšanja emisij. To priložnost nudita izredno zasedanje Evropskega sveta, napovedano za november v Barceloni, in zasedanje Evropskega sveta, ki bo potekalo v času podnebne konference v Kopenhagnu.

Opombe:
[1] "Assigned Amount Units: Seller/buyer analysis and impact on post-2012 climate regime." Point Carbon, 2009. Poročilo vsebuje seznam možnih scenarijev ravnanja s presežkom kjotskih emisijskih pravic in omogoča sprejem informiranih odločitev, ki bodo zagotovile okoljsko integriteto dogovora v Kopenhagnu. Dostopno na:
http://www.climnet.org/Point_Carbon_AAU_report_CAN_final_28102009-1.pdf

[2] Kampanjo Ukrepaj zdaj! izvajajo Umanotera, Focus društvo, Greenpeace Slovenija in Brez izgovora Slovenija. Več na www.ukrepajzdaj.org.

***

KONTAKT: Barbara Kvac, [email protected],  04…