Ali veste, da se gozd v bližini černobilske nesreče imenuje »rdeči gozd«, saj je zaradi radiacije svetlo rdeče barve in povsem brez življenja, in da je sevanje še danes prisotno v hrani, mleku in vodi, ki jih ljudje na onesnaženih območjih uživajo, ter lesu, s katerim se ogrevajo?

Vabimo vas na srečanje, ki bo v torek, 19. aprila, ob 18. uri v Poligonu, Tobačna 5, Ljubljana, kjer bomo predstavili zadnje ugotovitve o tem, kakšne posledice je černobilska nesreča pustila na okolju in vsakdanjem življenju ljudi.

Jan Haverkamp, dolgoletni strokovnjak za jedrsko energijo pri organizaciji Greenpeace, bo predstavil najnovejše ugotovitve, ki so bile objavljene v poročilu Greenpeacea Jedrske brazgotine – trajna dediščina Černobila in Fukušime, in sicer, na kakšen način še danes nesreča v Černobilu zaznamuje življenja preživelih in ljudi, ki živijo na onesnaženih območjih. Jan je kot certificirani svetovalec za zaščito pred sevanjem lansko leto v černobilski coni sodeloval pri terenskih meritvah sevanja v lesu in mleku, redno pa svetuje nevladnim organizacijam v Ukrajini glede energetskih politik in jedrske energije.

Njegova predstavitev bo potekala v angleščini, brez prevoda!

Tomislav Tkalec, vodja programa Energija pri Focusu, društvu za sonaraven razvoj, je lani obiskal Černobil in Zaporožje, največjo jedrsko elektrarno v Evropi. Predstavil nam bo svoj obisk območja jedrske nesreče v Černobilu in jedrske elektrarne v Zaporožju. Osredotočil pa se bo tudi na problematiko podaljševanja življenjske dobe jedrskim elektrarnam v Ukrajini in Sloveniji.

Več informacij: [email protected], +386 40 981 621.

 

Sodelovanje društva Focus na dogodku poteka  v okviru projekta Financiranje za razvoj, ki ga finančno podpira Evropska Unija.
eu_logoVsebina dogodka je v domeni organizatorjev in v nobenem primeru ne odraža mnenja Evropske unije.