Ljubljana, 25. 11. 2016 – Letošnji dan brez nakupov, ki sovpada s črnim petkom, je 25. novembra. Črni petek* je vse pogosteje slišana besedna zveza tudi v Sloveniji, kjer trgovci vabijo potrošnike k trošenju. Več organizacij, ki v današnjem načinu proizvodnje in potrošnje prepoznavamo sistemski problem, ki na družbi in okolju pušča velike negativne posledice, smo zagnali kampanjo »Akcija z akcijo – 100% popust, če ne kupiš nič!«.
Z akcijo želimo opozoriti na stanje našega planeta. Vendar tudi na milijone ljudi, ki so v dobavnih verigah nevidni. Ki so jim kršene osnovne človekove pravice. In to zato, da lahko potrošniki kupujemo poceni izdelke za instant uporabo, ki ne prispevajo bistveno k našemu zadovoljstvu in kakovosti življenja.

Naš planet se ne širi in enostavno ne zmore več prebavljati vsega, kar sproduciramo in zavržemo. Delovati moramo znotraj planetarnih meja, saj je to edini planet, ki ga imamo in ga za življenje potrebujemo.
Zato izkoristimo 100% popust in ne kupimo nič. Tako se bo bolje počutila naša denarnica in tudi mi sami. Namesto nakupovanja se lahko pridružimo akciji z akcijo. K akciji spodbujamo vse, ki se ob dejstvih o zlorabah in škodi na skupnem okolju ne počutijo lagodno. K akciji vabimo ne le na ta dan, temveč skozi celo leto. Le na tak način bomo lahko zagotovili blaginjo za vse prebivalce našega planeta.
Nismo namreč zgolj potrošniki, smo človeška bitja. Zato sodelujmo, zabavajmo se in se posvetimo radostim, ki ne škodijo.

Živa Kavka Gobbo, Focus, društvo za sonaraven razvoj
Živa Lopatič, Zadruga Buna
Mateja Kraševec, društvo Humanitas
[email protected]

*Najbolj razširjeni razlagi za črni petek sta dve: prva razlaga je, da se tako imenuje zaradi prometnih zamaškov na ta dan, druga pa pravi, da je črni zato, ker se rdeče številke podjetij, ki niso čez leto uspela prodati dovolj izdelkov, dvignejo na črne.

Utrinki akcije tudi na Instagramu

   

Dokument je nastal s podporo Evropske unije. Njegova vsebina je v domeni društva Focus in v nobenem primeru ne odraža mnenja Evropske unije