Petek, 30. september 2016 -partner projekta »Sadje naj bo pravično«, Banana Link, je ta teden poslal delegacijo na plantaže ananasa in banan iz sistema pravične trgovine v Gani. Objavljamo blog s pričevanji iz terena.

Cilj obiska plantaž je medijem in drugim deležnikom (vključno s potrošniki in trgovci) pokazati primere dobrih praks ter s tem pokazati načine dela in trgovanja, ki jih v okviru kampanje spodbujamo. Afrika je vse bolj pomemben kontinent v okviru svetovne proizvodnje in trgovine z bananami in drugimi svežimi izdelki, še posebej za evropski trg. To dejstvo nosi s seboj različne izzive. Z blogom in prikazom primerov dobre prakse v Gani želimo pokazati, kaj lahko dosežemo s sodelovanjem s sindikati, podjetji, certifikatnimi organi, nevladnim sektorjem in potrošniki.

Večina proizvodnje banan in ananasov v Gani ima certifikat pravične trgovine. Največji izvoznik banan, Golden Exotics, pa razvija ekološko pridelavo. Sindikati se lahko svobodno združujejo in se kolektivno pogajajo. Zadnja raziskava na terenu pa je pokazala, da večina vprašanih delavcev meni, da zaslužijo dovolj za pokritje osnovnih stroškov gospodinjstva.

<<Več>>