V Nigeriji poteka bienalno generalno srečanje mreže okoljevarstvenih nevladnih organizacij Friends of the Earth International (FoEI), v katero je Focus vstopil konec leta 2016. Mreža obstaja že od leta 1971 in danes povezuje kar 75 organizacij iz celega sveta, ki imajo skupaj več kot dva milijona članov in podpornikov. Focus spada k Friends of the Earth Europe.

Letos smo na srečanje na toplem poslali predsednico društva Živo Kavka Gobbo, ki nam pošilja dobre novice in zanimivosti, ki jih spoznava, tudi v obliki bloga. Tokrat smo izvedeli, da lahko tudi superzgovorna Živa ostane brez besed. ;)

ŽIVIN BLOG ŠT. 2

Po koncu uvodne konference o energetski revščini smo se zvečer zbrali vsi udeleženci BGM (biannual general meeting) ter preko metod globalnega učenja in plesa vzpostavili vezi, ki nam lajšajo pogovore in usklajevanja med 62 predstavniki držav v mreži Friends of the Earth International.

Nato pa je sledil za Focus najpomembnejši dan tokratnega generalnega srečanja. Namreč vsak novinec v mreži mora skozi dvoletno »testno« obdobje, ko še nima enakopravnega glasu. Nato polnopravni člani na bienalnem srečanju odločajo o tem, ali so to obdobje prestali z odliko in ali

Po zelo zanimivem uvodnem delu, ki ga imenujemo Mistica in predstavlja značilnosti v regijah, ki so prikazane na različne ustvarjalne načine. Prva je bila na vrsti seveda gostiteljica Nigerija, s pomočjo predstavnikov ERE (Environmental rights action) pa so preko gledališke tehnike predstavili pomen povezovanja, združevanja in skupnega upora proti tistim, ki jih izkoriščajo. Mistica je predstavljala opomin, da moramo podpirati naše skupnosti pri uporu proti izkoriščevalcem.

Sledile so formalnosti, ki so potrebne za potrditev skupščine, ter potrjevanje in izključevanje članov. Ko je nastopila ta točka, sem morala zapustiti prostor, saj so lahko prisotni le že polnopravni člani. Po dolgi razpravi je bila organizacija predstavnica FOEI iz Ukrajine izključena zaradi jasnega povezovanja z militarističnimi gibanji. Pogovor se je zavlekel, saj je odločitev o izključitvi članice zelo težek. Da bi po tem dvignili razpoloženje, so se odločili, da smo naslednji na vrsti za prejemanje odločitve o širitvi članstva ravno mi – Focus.

Predstavila sem naše delovanje in povezanost s Friends of the Earth Europe ter mednarodno komponento našega dela. Po predstavitvi sem morala znova iz prostora, ker je sledilo glasovanje. Pričakovala sem, da bom morala čakati nekaj časa, ker se po navadi pred glasovanjem razvije razprava. Zato sem v hotelskem baru odprla knjigo in začela brati. Nisem še prebrala polovice strani, ko sem zaslišala ploskanje. Zvenelo je kot ploha po kovinski strehi. Prišli so pome. Vstopila sem v dvorano, kjer so ljudje vzklikali in ploskali ter nas tako sprejeli v skupnost organizacij, ki si prizadevamo za okoljsko pravičnost.

Sprejeti smo bili s 100% strinjanjem. Trenutek je bil res čustven. Ko sem bila povabljena, da povem kakšno besedo, jih kar nisem našla. Ponosna sem na našo organizacijo in vesela, da smo člani mreže, ki povezuje organizacije po svetu, ki delijo našo vizijo sveta. Zaključili smo s ponovnim glasovanje o eni izmed članic, ki je prejela podporo pri reševanju internih težav, s katerimi se soočajo ter potrdili njihovo članstvo.

Ponedeljek je bil posvečen vsebini delovne skupine FoEI za pravičnost med spoli ter kritiko patriarhalnih struktur ter delovne skupine vseh, ki ščitijo svoja ozemlja, medtem ko smo v torek končno zapustili zidove hotela. Obiskali smo ogromno tržnico, kjer prodajajo skoraj vse, kar si lahko zamislimo. Tržnica je živahna, pisana, glasna. V Abuji je veliko tudi drugih tržnic, ki jih upravlja mesto. Ta, ki smo jo obiskali, je po oceni kolegov iz Nigerije najboljše organizirana. Zasnovana je kot malo mesto, kjer se različne stvari prodajajo v manjših »soseskah«.

Za tem smo obiskali še manjšo tržnico »Mama Afrika«, kjer umetniki in obrtniki prodajajo svoje izdelke. Zanimivo je, da se je potrebno glede cene za vsako stvar pogajati. Seveda so se začetne cene ob prihodu skupine tujcev takoj dvignile. Pogajanje je del odnosa med kupcem in prodajalcem, kjer se vzpostavi trgovski odnos in manjši klepet.

Naslednja točka, ki smo jo obiskali je manjša skupnost v predmestju Abuje, ki gradi hiše iz plastenk. Pri tem sodelujejo s fanti, otroki iz ulice, ki na ta način služijo za svoje preživetje, se izobražujejo, predvsem pa imajo nov dom. Na ta način so jih rešili ulice in vseh nevarnostih, ki na njih tam prežijo. Ravno o tem izjemnem delu, ki vključuje recikliranje in socialno delo, je v teh dneh na spletu poročal Deutsche Welle, ki so ga povzeli tudi v eni izmed prilog Dela: https://www.deloindom.si/energija-in-okolje/odpadki/v-predmestju-nigerijske-abuje-nastaja-najvecja-hisa-iz-odpadnih-plastenk