V Nigeriji je prejšnji teden potekalo bienalno generalno srečanje mreže okoljevarstvenih nevladnih organizacij Friends of the Earth International (FoEI), v katero je Focus vstopil konec leta 2016 in od letošnjega srečanja naprej je polnopravni član mreže.

Mreža FoEI obstaja že od leta 1971 in danes povezuje kar 75 organizacij iz celega sveta, ki imajo skupaj več kot dva milijona članov in podpornikov.

Letos smo na toplo poslali predsednico društva Živo Kavka Gobbo, ki se bo počasi odpravila na pot nazaj domov, z malo zamude pa nam pošilja že četrti blog in nove fotke.

ŽIVIN BLOG ŠT. 4

Petek smo začeli z mistiko organizacij iz Afrike. Predstavljala je refleksijo na zatiranje patriarhalnih sistemov, ki so dominantni v Afriki. Obenem pa nas je opomnila, da lahko dosežemo spremembo sistema s solidarnostjo.

Afriške skupnosti so živele v miru, ki so ga uničili zavojevalci. Ko pa je posvetila mistična svetloba, so se Afričani uprli in se rešili zatiranja ter hkrati odpustili zavojevalcu. Zapeli so pesem »We are Africa« s pestmi v zraku v čast zmagi nad opresorjem.

Nadaljevanje dneva je bilo posvečeno potrjevanju strategij, spreminjanju statuta, sprejemanju resolucij ter nalog, ki jih mora na novo izvoljeni upravni odbor ExCom izvesti v naslednji dveh letih.

Vse resolucije smo podprli, nekatere s komentarji. Resolucije lahko predlaga vsaka organizacija članica, s podporo drugih. To so bile med drugim: poziv Ganski vladi, da ohrani gozdove pred pritiski korporacij, poziv afriškim vladam, da pripravijo pogoje, pod katerim lahko investitorji vlagajo v njihove države – to so med drugim okoljska in družbena pravičnost, transparentnost, …; poziv brazilski vladi, da preneha z zasledovanjem aktivistom ter omogoči varne demonstracije v času srečanja G20, ki se bo dogajalo konec novembra tega leta; poziv k prenehanju uporabe plastike za enkratno uporabo, ki jo je spodbudila azijska regija ter še veliko več.

Izvolili smo novi upravni odbor, ki je sestavljen iz osmih oseb, iz vsake regije po dve: Azija, Pacifik in Avstralija; Evropa; Afrika; Latinska Amerika in Karibi. Potrdili smo tudi dosedanjo predsednico Karin Nansen iz Urugvaja, ki je res neverjetna ženska, aktivistka po duši, hkrati močna in odločna, vendar zelo empatična.

Zanimivost Nigerije je tudi to, da obstaja več vzporednih sistemov. To velja tudi pri menjavi denarja: hotel je imel eno menjavo, medtem ko je med tednom večkrat prišel gospod, ki smo ga poimenovali »leatherman«, saj je bil oblečen v usnjeno obleko, ter menjal denar v nigerijske Naire po izpogajanem tečaju.

Zaključili smo s skupinsko sliko ter se pripravili na ekskurzijo v delto Nigra. Več o tem pa v naslednjem blogu, saj je bila ta izkušnja res močna in zahteva samostojen zapis, za katerega upam, da bo dosegel čim več ljudi. Kar smo videli, je bilo namreč zelo pretresljivo. Takšno nasilje nad naravo je res nedopustno.

Blog 1: “Keep the oil in the soil” je bil slogan dvodnevne konference o pravični energetski tranziciji v Afriki
Blog 2: Končno smo notri – Focus je postal polnopravni član FoEI
Blog 3: Praznik luči, Čarli in talenti so tudi predstavljali pomemben del srečanja