V Nigeriji poteka bienalno generalno srečanje mreže okoljevarstvenih nevladnih organizacij Friends of the Earth International (FoEI), v katero je Focus vstopil konec leta 2016. Mreža obstaja že od leta 1971 in danes povezuje kar 75 organizacij iz celega sveta, ki imajo skupaj več kot dva milijona članov in podpornikov. Focus spada k Friends of the Earth Europe.

Letos smo na srečanje na toplem poslali predsednico Živo Kavka Gobbo, ki je odpotovala prejšnji teden in se nam je že oglasila s prvim blogom, kmalu pa sledi še več o za Focus ključnem dogodku tega srečanja.

ŽIVIN BLOG ŠT. 1

Že na letališču v Istanbulu sem srečala Jagodo, direktorico Friends of the Earth Europe, na letališču v Abuji pa se je pisana skupnost začela širiti. Prvi pogovori so stekli med čakanjem na odobritev vize. Srečali smo se predstavniki organizacij članic mreže iz Kolumbije, Finske, Liberije, Češke in Nigerije. Prvo presenečenje ob izstopu iz letališke stavbe (ki je po velikosti primerljiva z letališčem na Brniku) je bil vonj zraka – diši po evkaliptusu. Temperatura je bila po pričakovanjih visoka, čez dan se giblje okoli 30 stopinj.

Pričakal nas je avtobus, s katerim smo se odpeljali v hotel v centru glavnega mesta Abuja. To je po nekaterih ocenah najhitreje rastoče mesto v Afriki. Na drugi strani pa je Abuja za Nigerijo relativno majhno mesto – ima 6 milijonov prebivalcev – v primerjavi z mestom Lagos, kjer je naj po nekaterih ocenah do 17 milijonov prebivalcev. V celotni Nigeriji živi 190 milijonov prebivalcev. Na konferenci o pravični energetski tranziciji smo ugotovili, da to pomeni okoli 1 milijon državnih uradnikov.

Abuja leži na sredini države in predstavlja stičišče dveh velikih religij: islama in krščanstva. To je bilo očitno že ob prihodu v mesto, saj sta – vsaka na svoji strani ceste – ogromna džamija in krščanska cerkev, ki pa je še v gradnji. Kot zanimivost, sprejela naj bi več kot 12.000 ljudi.

Kljub vsem lepotam in zanimivostim države, ki jih še nisem videla, saj ostajamo za zidovi hotela, je v državi veliko razlik – tako premoženjskih kot tudi okoljskih, verskih, kulturnih in razmer, v katerih živijo prebivalci Nigerije. Delta Nigra je ena bolj prepoznavnih ekoloških katastrof, ki simbolizira boje, ki jih bijejo organizacije članice mreže. Ogoni se borijo za osnovne pravice, kot je pravica do čistega okolja, do življenja in lastne kulture, do pitne vode in pravico do zemlje. Povezujejo se z različnimi organizacijami in institucijami doma in po svetu in so vpleteni v številne tožbe proti Shellu. Več o tej problematiki, ko se vrnem z ekskurzije po delti Nigra.

Prvi dan srečanja smo se dobili po regijah, Focus je del Friends of the Earth Europe. Pogovarjali smo se o različnih stvareh ter pripravljali usklajena stališča, kjer je bilo to potrebno.

Gostitelji, Friends of the Earth Nigerija je zelo aktivna organizacija, z glavnim sloganom »Keep the oil in the soil«. Organizirali so dvodnevno konferenco o pravični energetski tranziciji. Iz dogodka izhaja, da je v afriških državah zelo aktivna civilna družba, ki sodeluje preko državnih meja. Eden izmed problemov, ki smo jih identificirali na delavnicah, pa je prepad med vladami in ljudmi.

Konferenca se je zaključila s koncertom lokalne glasbene skupine.

“Po nafti obstaja življenje. Pravična tranzicija pomeni odmik od odvisnosti od fosilnih goriv ter pot k čisti, decentralizirani in obnovljivi energiji v rokah ljudi. Zgrajena mora biti na principih pravičnosti in premostiti socialne razlike med globalnim severom in jugom ter revnimi in bogatimi.” Godwin Ojo, ERA/Friends of the Earth Nigeria

“Govorimo o korenitih spremembah energetskega sistema in odmiku od fosilne energije, vključno z javnim financiranjem globalnega juga, do katerega ima globalni sever podnebni dolg. Ljudje zahtevajo javno obnovljivo energijo, ki je v rokah skupnosti.” Karin Nansen, Chair Friends of the Earth International

Kwami Kpondzo, Friends of the Earth Togo je napovedal zahodnoafriško karavano za pravico do zemlje, vode in agroekologije, ki bo začela svojo pot 10. novembra 2018. Poleg držav zahodne Afrike bodo vanjo vključene tudi Uganda in Mozambik. Skupaj zahtevajo pravičnost TAKOJ!

“Na poti stran od fosilnih goriv so zelo pomembne pravice delavcev in skupnosti. Pravična tranzicija se ne more odvijati v rokah trenutnih institucij in položajev moči. Podjetja morajo plačati pravično ceno, delavci pa potrebujejo zaščito.”  Hauwa Mustapha, Nigerian Labour Congress