V čertek, 10. junija se je v okviru že 12. Festivala migrantskega filma odvil zanimiv pogovor z naslovom Človeški obrazi podnebnih sprememb: vplivi podnebnih sprememb na migracije, ki smo ga organizirali skupaj s Platformo SLOGA.  Beseda ni tekla le o podnebnih migrantih, ampak zaobjela celotno sliko netrajnosti, nepravičnosti in neustreznosti obstoječih sistemov.

Uvodna projekcija kratkega dokumentarnega filma Revolucija 25 % belgijske organizacije Broederlijk Delen, ki sta ga podprla Evropski urad za okolje (EEB) in projekt Climate of Change, je opozorila na skrite stroške našega sedanjega modela, ki ne upošteva omejitve naravnih virov enega planeta.

Sledil je pogovor, na katerem so sodelovali Aljoša Petek iz Pravno-informacijskega centra nevladnih organizacij, Samar Zughool iz Zavoda Povod, Eyachew Tefera iz Inštituta za afriške študije in Živa Kavka Gobbo iz Focusa. Novinarka Kristina Božič, ki je moderirala pogovor, je uvodoma izpostavila:

»Neznanje vse bolj postaja naš problem. Ne moremo si več privoščiti tega, da nam je vseeno, če nekdo ne ve.«

Vedenje, poznavanje, informiranje, ozaveščenost, izobraževanje, aktivacija, aktivno državljanstvo, so bili včeraj večkrat omenjeni. Še posebej pomembni so v času, ko si ljudje želijo biti slišani, a so pogosto preslišani. Aljoša Petek je poudaril, da je potrebno zavedanje, da nam obstoječi sistem na tej poti ne bo pomagal. Potreben je radikalni premik in možnost, da so odločevalci klicani na odgovornost. Evropa bi morala spremeniti sistem izobraževanja, ki še vedno uči o modelih, ki so nevzdržni, nepravični in netrajnostni. »Izobraževanje in aktivacija volilcev vseh starosti je imperativ«,  je še dodal.

Tudi Živa Kavka Gobbo, ki v Focusu vodi Program Globalnega učenja in odgovorne potrošnje je bila kritična do obstoječih ekonomskih modelov in merjenja uspeha družbe z BDP-jem kot kazalnikom rasti. Kot alternativni model je omenila odrast, ki kot teorija in skupek praks govori o tem, da naš ekonomski razvojni sistem ne more temeljiti na neprestani rasti in neupoštevanju omejitev enega planeta.

»Naš sistem kot tak ne spodbuja aktivnega državljanstva«, je še bila kritična. O potrebnih spremembah pa dodala: “Znanje, o katerih je govoril film, je relativno enostavno dobiti. Večji problem je združevanje tega znanja z vrednotami in potem akcijo….Ta zadnji korak akcije pogosto zmanjka za sistemske spremembe.”

Omenila je tudi raziskavo o etični hrani, ki smo jo delali med mladimi in kjer so prednost dali vidiku trajnostne hrane in zdravju in šele kasneje vidiku pravic delavcev, ki so bili vključeni v pridelavo in proizvodnjo hrane.

Beseda je v nadaljevanju tekla tudi o pitni vodi – v Tihem oceanu, Afriki, Barceloni in Sloveniji, kjer ravno zdaj poteka referendumska kampanja PROTI predlaganim spremembam Zakona o vodi, ki lahko pomenijo ogroženost pitne vode in omejen dostop do vodnih območij.

Pogovor si v celoti lahko ogledate TUKAJ.

Projekcija videa Revolucija 25% na ogled TUKAJ (tudi s SLO podnapisi).

Človeški obrazi podnebnih sprememb: Vplivi podnebnih sprememb na migracije

 

Avtorica naslovne fotografije: Jasna Rajnar Petrović


Dogodek je bil organiziran v sklopu evropskih projektov, ki ju sofinancira Evropska komisija v okviru programa DEAR, projekta End Climate Change, Start Climate of Change in projekta Our Food. Our Future.