Dan brez nakupov (angleško Buy Nothing Day) je neformalni dan protesta proti prekomernemu potrošništvu. V Sloveniji ga obeležujemo dan po zahvalnem dnevu ZDA (torej petek po tretjem četrtku v novembru). Letos v dnevu brez nakupov poleg Focusa sodelujejo še BUNAEkvilib InštitutSmetumet KedFLOR – Etično nakupovanjeDruštvo 5. maj, Združenje Mladi za varnost, 3muhe ter številni prostovoljci in posamezniki. „A to je zgolj en dan, ki ni dovolj za kakršnokoli spremembo potrošniških navad. Te moramo uveljavljati vsak dan in spreminjati naše vzorce potrošnje v smeri vzdržnosti. Imamo samo en planet; mi ga potrebujemo, on pa nas ne,“ dodaja Živa Kavka Gobbo.

Kot poroča Dnevnik, bo štiri nakupovalna središča v Ljubljani, Mariboru in Celju, ki jih upravlja družba Spar European Shopping (SES), v decembru tudi letos obiskalo več kot 25 milijonov kupcev. Ti bodo v vsakem centru potrošili dobrih sto milijonov evrov. Psihologinja Katja Z. Istenič ob tem ugotavlja: "Čeprav obstajajo redki srečneži, katerim je bil zdrav odnos do denarja in nakupovanja že privzgojen, je za večino nas to odnos, ki ga moramo načrtno razviti."

In to v smeri razmisleka pred nakupom: ali stvar sploh potrebujem, si jo nemara lahko sposodim, popravim, kupim rabljeno, izdelam sam/a, ali obstaja eko, lokalno, pravično? „Zagotovo se lahko odrečemo očitnim stvarem, kot so plastenke in kozarci za enkratno uporabo. Tudi novoletna jelka kaže naš odnos do potrošnje: lahko posvojimo ali najamemo božično drevo, uporabimo lanskoletne okraske, naredimo sami nove (npr. iz slanega testa). Idej je nešteto, samo čas si moramo vzeti,“ meni Živa Kavka Gobbo.

Čeprav dobički supermarketov med prazniki rastejo, so delovne razmere znotraj procesa dobavnih verig supermarketov nesprejemljive, opozarjajo slovenski organizatorji dneva brez nakupov. Prav zato so se na ta dan s številnimi aktivnostmi priključilli vseevropski pobudi proti prekomerni potrošnji Supply Cha!nge, ki je akterje povezal pod oznako na družbenih medijih #makeachange.

VEČ INFORMACIJ:

Marjeta Benčina, Focus, društvo za sonaraven razvoj, marjeta@focus.si, T: 059 071 327 M: 031 398 803

SC_slovenian.jpg Evropsko_leto_2015.pngEYD_motto_SL.png

Dokument je nastal s podporo Evropske unije. Njegova vsebina je v domeni društva Focus in v nobenem primeru ne odraža mnenja Evropske unije.