O dnevu brez nakupov smo že večkrat pisali. Verjetno ni potrebno ponovno opozarjati na vse razsežnosti problematike sodobnega potrošništva, neskončnega kopičenja in zatiskanja oči pred izkoriščanjem ljudi in okolja. Vendar v tem primeru, žal, vse prepogosto velja »daleč od oči, daleč od srca«. Verjetno se je lažje prepustiti noriji črnega petka in veselemu decembru, ko namesto izmenjevanja darov in toplih odnosov, poveličujemo potrošniško mrzlico. Obenem pa se nočemo zavedati, kakšna je naša vloga pri oblikovanju sveta vse večjih neenakopravnosti in neenakosti, ki se krepi tudi pri nas.

Dan brez nakupov je dan, ki nas skuša opomniti na vse pozitivne lastnosti nenakupovanja in na vse stvari, ki jih lahko na ta način prihranimo:

  • ČAS: kolikokrat se v družbi hitenja zalotimo, da rečemo »nimam časa za …« nakupovanje daril. Zato na hitro bezljamo po trgovinah za izdelki, ki jih nihče ne potrebuje. Zdi se nam, da moramo to storiti prav zdaj. In ljudem, ki jih imamo radi, s tem pokažemo svojo naklonjenost. Kaj pa, če bi jim podarili svoj čas? Si vzeli čas za to, da darilo naredimo, spečemo, pripravimo skupaj ali sami? Skupaj obiščemo znamenitost, gozd ali prijateljico?
  • DENAR: zelo enostavno – če ne kupiš nič, dobiš 100-odstotni popust! Popusti ustvarjajo iluzijo prihranka, saj gre še vedno za zapravljanje. Popusti niso pravi recept, če iščemo srečo in zadovoljstvo. Poleg tega so popusti draga stvar – tako za okolje in delavce kot tudi za potrošnika.
  • OKOLJE: manj potrošnje, manj proizvodnje in drugačna proizvodnja tudi manj škodujejo okolju. Pika.

Pri tem je dobro, če se spomnimo na lestvico ETIČNE potrošnje:

  1. Ne kupi, če ne potrebuješ (razmisli o svoji potrebi);
  2. Izmenjaj, sposodi si, naredi sam, popravi;
  3. Kupuj lokalno in sezonsko, poveži se s kmetom, spodbujaj lokalno mikro ekonomijo;
  4. Kupuj pravično: surovine, ki jih pridelujejo izven Evrope, naj nosijo ekološki certifikat in certifikat pravične trgovine;
  5. Uporabljaj nakupovalni listek/seznam in se ga tudi drži.

Osnovno poslanstvo trgovine je izmenjava, dobava stvari, ki jih potrebujemo, a nimamo. Gre za zadovoljevanje potreb. Današnja trgovina pa se je sprevrgla v vseobsegajoči sistem izkoriščanja, brezbrižnosti in poveličevanja nezadovoljstva. Vrnimo jo k svojim koreninam.

Več o dnevu brez nakupov in o možnostih, kaj početi namesto nakupov, si lahko preberete na naši spletni strani ali pa v članku avtorice Žive Lopatič. Lahko tudi profilu Dan brez nakupov na Facebooku in Instagramu, kje uporabljamo ključnike #danbreznakupov, #buynothingday, #makesmthng, #namestonakupov – vabljeni, da jih uporabite tudi vi in jih delite med svoje prijatelje, znance, sorodnike, sodelavce, da začnejo malo bolj kritično razmišljati o reklamah, o norih popustih in o tem, koga in kaj podpirajo s svojimi nakupi.

Naj spomnimo še, da se z današnjim dnem brez nakupov začne tudi prijeten teden Make Smthng, ki po celem svetu poteka pod geslom »Make something – buy nothing!« (https://www.makesmthng.org/). Torej, vabljeni k ustvarjanju tudi delavnic in izmenjav, ki bodo dodatna alternativa decembrski nakupovalni noriji.

Kaj pa se je dogajalo v prejšnjih letih?

Pokukajte v ta album ali pa v tegale.