Četrtek, 15. februar 2018
CDI Univerzum, Grošljeva ulica 4, Ljubljana

Po večletnih prizadevanjih civilne družbe in odmevnih razkritjih kot so t.i. Panamski in Rajski dokumenti, smo v Sloveniji v petek, 19. januarja dočakali odprtje registra dejanskih lastnikov, ki naj bi javnosti omogočal strukturiran vpogled v resnične (fizične) lastnike podjetij in drugih pravnih struktur, ki poslujejo pri nas. Ekvilib Inštitut, Focus in Transparency International Slovenia si prizadevamo za večjo stopnjo informiranosti družbe o poslovanju podjetij v naši družbi, zato organiziramo delavnico, na kateri bomo skupaj spoznali, kakšen vpogled nam resnično omogočajo tako novi register kot tudi letna poročila podjetij – oboje je javnosti prosto dostopno na straneh AJPES-a.

Delavnica je namenjena predstavnikom civilne družbe, študentom ter novinarjem. Vabljeni ste tudi vsi ostali, ki pri svojem delu raziskujete povezave med poslovnimi subjekti in njihov prispevek v družbi. Z udeležbo na delavnici se boste zavezali k sodelovanju pri pripravi poročila o ugotovitvah raziskovalnega dela delavnice.

 

Osnutek programa delavnice (program se lahko v teku priprav nekoliko spremeni):

9.00 – 9.20 Registracija, Dobrodošlica in uvod v delavnico
9.20 – 11.00 Prvi del: Kaj nam razkriva register dejanskih lastnikov?
izvajalka: Anuška Delić, preiskovalna novinarka
Seznanili se bomo s priporočili za implementacijo tovrstnih registrov ter skupaj ocenili funkcionalnost slovenskega registra dejanskih lastnikov ter kakovost vpisanih podatkov. Raziskali bomo lastniške strukture konkretnih primerov poslovnih subjektov.
11.00 – 11.30 Odmor
11.30 -13.00 Drugi del: Kako brati letna poročila?
izvajalec: dr. Živko Bergant, predavatelj na Visoki šoli za računovodstvo
Kratek vodnik čez računovodske izkaze podjetij in kaj lahko iz njih izberemo, s poudarkom na davčnih prispevkih. Na konkretnih primerih subjektov bomo skušali razbrati njihov prispevek družbi v obliki plačanega davka na dohodke pravnih oseb.
13.00 – 14.00 Kosilo
14.00-15.30 Priprava ocene registra in priporočil za izboljšavo registra
Priprava akcijskega načrta za podrobnejše poročilo o ugotovitvah, Zaključek

 

Za dodatne informacije smo vam na voljo na [email protected] oz. 040 391 178, na [email protected] oz. 01 515 40 80 ali na [email protected] oz. 01 320 73 25.Kosilo za udeležence bo zagotovljeno. Delavnica je brezplačna. Zaradi formata delavnice je število mest omejeno. Prijava je obvezna (obrazec). Računalniki bodo zagotovljeni, a ste vabljeni, da prinesete tudi svoje prenosnike.

 

Prijazno vabljeni!