Veliko otrok se po nepotrebnem vozi v šolo z avtomobili. Za otroke, starše, lokalno skupnost in mesto je bolje, če ta delež zmanjšamo. Namen projekta Trajnostna mobilnost v šoli, ki ga izvajamo IPoP – Inštitut za politike prostora, CIPRA Slovenija, prostoRož in društvo Focus,  je na dveh osnovnih šolah (OŠ Poljane in OŠ Dob) analizirati šolski okoliš in pripraviti nabor enostavnih in naprednih rešitev za povečanje deleža otrok, ki v šolo pešačijo, kolesarijo, rolkajo, vozijo skiro in kar je še nemotoriziranih načinov premikanja. Na obeh šolah  v okviru Evropskega tedna mobilnosti organiziramo ulična dogodka. In kaj se bo dogajalo?

OŠ Poljane

Zemljemerska ulica bo zaprta za motoriziran promet na Dan brez avtomobila, 22.9. 2017 med 10:00 in 12:00. Postala bo živahen prostor za druženje prebivalcev in obiskovalcev. Na ulici, prosti avtomobilov, bo mogoče spremljati plesne in gimnastične nastope, igrati družabne igre ter ustvarjati v likovnih delavnicah. V okviru Preventivnega dne ČS Center se nam bodo pridružili tudi Gasilsko društvo Ljubljana mesto, Policijska postaja Ljubljana Center, MOL, Mestno redarstvo in Reševalna postaja Ljubljana. Ob koncu bomo izžrebali eno izmed šol, ki so sodelovale v nagradni igri. Sodelujoče šole so se zavezale, da bodo v šolskem letu 2017/2018 izvedli vsaj en ukrep za spodbujanje trajnostnih prihodov v šolo. Za nagrado bo prejela kolo, ki ga bo šolsko osebje lahko uporabljalo za službene poti.

Ob 11:00 se bo odvijala novinarska konferenca, kjer bomo predstavili Priročnik za urejanje šolskih okolišev po načelih trajnostne mobilnosti.

OŠ Dob

Na OŠ Dob ob zaključku projekta organiziramo ulični Festival Zdravje+. To bo prvi tovrstni dogodek v Dobu, kjer bomo za potrebe festivala zaprli Šolsko ulico in jo dali na uporabo ljudem ter ne avtomobilom! Dogodek se bo odvijal v soboto, 23. 9. 2017, med 9:00 in 11:00.

Na dogodku bo OŠ Dob prvič preizkusila spremljano pot v šolo, saj bodo učenci in starši na dogodek lahko prišli kar s Pešbusom. Na samem dogodku bo mogoče strokovnjake povprašati o stanju lastnih koles, in dobiti tudi kak koristen nasvet. Odvijali se bodo glasbeni nastopi in gledališke igre ter tekmovanja v športnih igrah in spretnostih.

Na dogodku bo prav tako organizirana novinarska konferenca in predstavitev rezultatov projekta z začetkom ob 9:30 in slavnostnim podpisom zaveze šole in občine (10:00) za ureditev šolskega okoliša po načelih trajnostne mobilnosti.

 

Vabljeni, da se nam pridružite!

 

 

Več informacij:

Katjuša Šavc, Focus, društvo za sonaraven razvoj

[email protected]