Omenjeno podjetje je s tem mesecem podražilo ceno električne energije, ob tem pa še posebej bode v oči odprava progresivnega načina obračuna porabe.

V Elektru Ljubljana pojasnjujejo, da so s progresivnim načinom obračunavanja električne energije ”uvedli razrede dnevne porabe in faktorje cene energije, ki so naraščali s porabo. Odločitev za uvedbo progresivnega načina obračunavanja je izhajala iz želje, da se poraba največjih gospodinjstev omeji.” To je bilo v času, ko so s prodajo električne energije malim porabnikom – gospodinjstvom, delali izgubo.

Kot so zapisali na MMC RTV Slovenija, pa v tem mesecu ljubljansko podjetje ceno nižje tarife zvišuje kar za 63 odstotkov, medtem ko višjo tarifo viša za 18 odstotkov. S tem destimulirajo porabnike, da zmanjšajo porabo električne energije podnevi v konicah, ko je poraba največja, posledično pa je tudi električna energija v tem času najdražja, in to nadomestijo s porabo v večernem oz. nočnem času, ko naj bi bilo na voljo več (in cenejše) električne energije.

Ukinitev progresivnega načina obračunavanja, ki je pomenil, da večji porabniki plačujejo višje cene na enoto električne energije, kot pa tisti, ki porabijo manj, pa bodo najbolj občutili ravno tisti odjemalci, ki imajo najmanjšo porabo električne energije. Torej tisti, ki z energijo varčujejo, in s tem delajo uslugo vsem nam in našemu okolju, ter tisti, ki se že tako težko spopadajo s plačevanjem nujnih energetskih storitev. Še huje je to, da bodo tisti z najmanjšo porabo električne energije plačevali več, tisti z največjo povprečno dnevno porabo pa bodo po novem plačevali manj. Tukaj ni možno zaznati nikakršnega poskusa za destimuliranje prekomerne porabe elektrike.

Očitno so se prioritete podjetja Elektro Ljubljana spremenile in jim ni več v interesu, da večji porabniki električne energije poskušajo porabiti manj in jih tudi ne mislijo podpirati ter stimulirati v tej smeri. Želijo prodati čim več in se ne ozirati na vse usmeritve in smernice, tudi na ravni EU, ki ukrepom varčevanja z energijo dajejo vse večjo prednost pred porabo.

Toliko o (de)stimulaciji varčevanja z energijo. Naj ob tem spomnimo, da je že nekaj časa z lahkoto mogoče zamenjati distributerja električne energije. V Focusu priporočamo, da izberete takšnega s progresivnim obračunavanjem porabe električne energije, s čimer ste delno nagrajeni za vsakodnevno varčno rabo energije, in takšnega, ki ponuja električno energijo iz obnovljivih virov v obliki zelenih oz. modrih storitvenih paketov.