‘Upali smo, da bo energetski paket predstavil vizijo trajnostne energetske prihodnosti Evrope, ki bi temeljila na obnovljivih virih energije in visoki učinkovitosti proizvodnje in rabe energije, vendar danes objavljeni sveženj predpisov kaže na to, da bodo v evropski energetski politiki še naprej dominirala fosilna goriva in nuklearna energija,’ je povedala Barbara Kvac, vodja energetskega programa Fokusa.

V Fokus društvu so še posebej razočarani nad šibkim besedilom o obnovljivih virih energije. Evropska komisija predlaga skupen cilj 20 % primarne energije pridobljene iz obnovljivih virov do leta 2020 za sektorje elektrike, transporta ter ogrevanja in hlajenja. Poleg tega, da je cilj prešibek, predstavlja tudi razkorak z dosedanjo ureditvijo, ki je vsebovala cilje za posamezne sektorje in ki se je izkazala za učinkovito. Naloga držav članic sedaj je, da popravijo pomanjkljivosti predloga.

Energetski sveženj ugotavlja, da morajo razvite države zmanjšati emisije toplogrednih plinov za 30 % do leta 2020 v primerjavi z letom 1990. Kljub temu pa energetski paket predlaga, da naj EU sprejme cilj zmanjšanja emisij za 20 %. Da bi preprečili dvig globalne temperature za več kot 2 °C (to je namreč cilj, ki ga je EU prevzela za svojega), je potrebno emisije toplogrednih plinov zmanjšati za 30 % do leta 2020, kot so to predlagale že nekatere države članice (Nemčija, Velika Britanija, Italija in Švedska). Predlog komisije je v nasprotju z znanstvenimi ugotovitvami in podaja slab politični signal. Takšen cilj nakazuje, da EU nima resnega namena, da prepreči najbolj katastrofalne posledice podnebnih sprememb.

V Fokusu z obžalovanjem ugotavljajo, da Evropska komisija želi, da jedrska energija igra vlogo v evropskem scenariju zmanjševanja toplogrednih plinov. Evropska komisija predlaga nadaljne pogovore o varnosti jedrske energije ter ugotavlja, da naj bi zaradi kontroverznosti teme bile odločitve o jedrski energiji sprejete na ravni držav članic. V Fokus društvu so prepričani, da je jedrska energija umazana, neučinkovita, nevarna in draga, in jo je zato potrebno čimprej izkoreniniti. Razen tega je mnenje državljanov in državljank EU pokazalo jasne prioritete: 80 % jih podpira sončno energijo, le 20 % pa jih je izrazilo podporo jedrski energiji. Jedrska energija je v pravkar objavljeni raziskavi Eurobarometra pristala na zadnjem mestu, kot najmanj priljubljen vir energije (1).

Evropska komisija še naprej vztraja pri zastareli opciji za zagotavljanje varne oskrbe z energijo, kot sta zagotavljanje dolgoročnega uvoza nafte in plina v EU. Najcenejši in daleč najbolj varen način zagotavljanja varne oskrbe je učinkovita raba energije. ‘Vsakdo, ki ga skrbi dolgoročna oskrba z nafto in plinom, bi moral na prvo mesto postaviti varčevanje z energijo. Energetski paket ni uspel postaviti varčevanja z energijo in učinkovite rabe energije na osrednje mesto v prihodnji energetski politiki Evrope,’ je še poudarila Barbara Kvac.

Kontakt: Barbara Kvac, 040 722149, [email protected]

(1) Več informacij je na voljo na www.stopclimatechange.net