Komisar Piebalgs je ob 50. obletnici jedrske pogodbe prejel polne škatle podpisov iz vse Evrope

Bruselj, 23. marec – Na 50. obletnico EU in jedrske pogodbe Euratom [1] je 780 organizacij in 630,000 posameznikov zahtevalo opustitev Euratoma in rabe jedrske energije po vsej Evropi. Evropski energetski komisar Pielbags je danes prejel darila ob rojstnem dnevu pogodbe: škatle, polne podpisov proti jedrski energiji. Organizacije so pozvale države članice EU da poiščejo pravno sprejemljivo možnost enostranskega umika iz jedrske pogodbe.

Frank van Schaik, koordinator evropske peticije proti jedrski energiji, pravi: “V zadnjih petdesetih letih je Euratom dajal osnovo za nepravično in nedemokratično finančno podporo jedrski energiji. Ljudje iz vse Evrope zahtevajo, da se pogodba odpravi. Če ne pride do tega, morajo države imeti pravico, da enostransko izstopijo iz pogodbe in prenehajo prispevati v ta zastareli jedrski fond.”

Nekaj nedavnih študij, ki so jih izdelali avstrijski in nemški strokovnjaki s področja mednarodnega prava, ugotavlja, da je pravno mogoče, da se države članice enostransko umaknejo iz pogodbe Euratom, ne da bi to vplivalo na njihovo pozicijo v EU [2].

Peticija poziva Evropsko komisijo, Evropski parlament in države članice, da:
1. zaustavijo in preprečijo gradnjo novih jedrskih elektrarn in obratov v EU
2. predložijo načrt za opustitev jedrske energije v EU
3. investirajo v energetsko učinkovitost in obnovljive vire energije
4. odpravijo pogodbo Euratom, ki masovno podpira jedrsko energijo v Evropi skozi javna sredstva

Peticija je zgovoren odraz ugotovitev nedavne raziskave Eurobarometra, ki kaže, da 61% odstotkov evropskega prebivalstva meni, da je potrebno zmanjšati delež jedrske energije zaradi problemov z odpadki in in nevarnosti nesreč.

Komisar Piebalgs je prejel vsega skupaj 634,686 podpisov posameznikov in 782 podpisov organizacij iz vse Evrope. V peticiji je sodelovala tudi Slovenija in sicer ob podpori Focus društva za sonaraven razvoj. Podpisi so bili zaviti v 27 daril za “nesrečen rojstni dan”. Francoski in belgijski proti-jedrski aktivisti so prepotovali pot od Lilla preko Belgije do Bruslja, da bi prinesli svoj prispevek k peticiji. Aktivisti so bili oblečeni v oblačila za zaščito pred radioaktivnim sevanjem in klobučke za zabavo. Ob prejemu daril je komisar prejel tudi košček ‘proti-jedrske’ torte za rojstni dan.

Evropska peticija proti jedrski energiji [3] poudarja, da je jedrska energija še vedno nevarna in proizvaja zapuščino v obliki radioaktivnih odpadkov. Jedrska energija ni rešitev za problem spreminjanja podnebja: v celotni proizvodnji verigi jedrske energije nastane znatna količina ogljikovega dioksida. Razen tega je jedrska energija izjemno draga; gradnja novih elektrarn je ekonomsko rizična in je odvisna od velikih injekcij javnega denarja.

“Ogromno ljudi v Evropi si ne želi jedrske energije. Jedrska nesreča je lahko katastrofalna, radioaktivni odpadki so prisotni še stoletja, podnebje pa bomo zavarovali bistveno ceneje skozi investicije v učinkovito rabo in obnovljive vire energije, namesto, da vlagamo ogromno denarja v jedrsko energijo,” je zaključil Frank Van Schaik.

Kakovostne fotografije prinosa podpisov komisarju bodo na voljo na http://www.foeeurope.org ob 13. uri danes.

Za več informacij se obrnite na:
Frank van Schaik (European Petition) +31-6-20295755
Roland Egger (atomstopp, Austria) +43-664-4215613
Sonja Meister (Friends of the Earth Europe, EU/Brussels) +32-48-4975107
Silva Herrmann (GLOBAL 2000, Austria) +43-699-14200017
André Larivière (Réseau Sortir du Nucléaire, France) +33-6-76695498
Peer de Rijk (WISE, Netherlands) +31-6-20000626
Ulla Klötzer (Women against Nuclear Power , Finland ) +358-50-5690967
Rosemary Hall (Communications Officer) +32 485 930515
Lidija Živčič (Focus društvo za sonaraven razvoj), 041 291 091

Opombe:
[1] Euratom je ena od 3 ustanovitvenih pogodb EU iz leta 1957. Preko Euratoma EU dodeljuje referenčna sredstva za financiranje jedrske energije. Ostali ustanovitveni pogodbi sta bili posodobljeni v zadnjih 50 letih, Euratom pa ostaja nespremenjen v zadnjih 50 letih. Več na
http://www.foeeurope.org/activities/Nuclear/Advance_Briefing_Euratom.pdf

[2] Več informacij na http://www.gruene-bundestag.de/cms/publikationen/dokbin/170/170871.pdf (nemščina) ali http://www.greens-efa.org/cms/default/dokbin/172/[email protected] (angleščina)

[3] Evropska peticija proti jedrski energiji je organizirana v sodelovanju med atomstopp (Avstrija), Friends of the Earth Europe (EU/Bruselj), GLOBAL 2000 (Avstrija), Réseau Sortir du Nucléaire (Francija), WISE – World Information Service on Energy (Nizozemska), Women against Nuclear Power (Finska).