Evropski poslanci so se odločili, da dajo prednost biogorivom pred hrano

V Strasbourgu so danes evropski poslanci glasovali o prenovi Direktive o energiji iz obnovljivih virov energije (Renewable Energy Directive). Ker niso prepovedali ali močno omejili rabe dokazano slabih biogoriv iz poljščin za hrano in krmo, se bo povečal pritisk na kmetijska zemljišča in poglobila prehranska kriza. V času prehranske draginje in rasti števila lačnih na globalni ravni je podpora okoljsko spornim biogorivom pokazatelj velike moči peščice lobijev in nerazumevanja najranljivejših. V Focusu to glasovanje razumemo kot izgubljeno priložnost za odmik od okoljsko spornega goriva.

To pomeni, da bodo področju biogoriv obveljala dosedanja pravila. V Evropi bomo tako še naprej vsak dan sežgali ekvivalent 15 milijonom štruc kruha ter 19 milijonom steklenic sončničnega in repičnega olja za gorivo za naše avtomobile in tovornjake. Naraščujoče cene hrane so posledica epidemije Covida-19, vojne v Ukrajini, ektremnih vremenskih pojavov (suše, poplave), ki zmanjšujejo pridelek, in tudi politike na področju biogoriv. Vse to bo milijone ljudi pahnilo na rob preživetja in povečalo svetovno lakoto.

Glasovanje je sicer prineslo nekaj pozitivnih rezultatov: poslanci Evropskega parlamenta so glasovali za takojšnjo (od 2023) opustitev soje in palmovega olja, ki sta največja dejavnika krčenja gozdov. To je dobra novica za ohranjanje biodiverzitete in za lokalne skupnosti. Toda brez zmanjšanja in omejitve biogoriv iz poljščin za hrano in krmo obstaja veliko tveganje, da bodo sojo in palmo nadomestile druge žitarice in oljnice.

Več informacij: https://www.transportenvironment.org/discover/eu-lawmakers-fail-to-prioritise-food-over-fuels-in-midst-of-global-hunger-crisis/