Druga sobota v maju velja za svetovni dan pravične trgovine. V Focusu in Pravični trgovini Slovenija skupaj s podporniki in somišljeniki ta dan že tradicionalno obeležujemo s (pravičnim) druženjem na pikniku v enem izmed ljubljanskih parkov, tokrat se bomo družili na Špici, med 10. in 17. uro. Gre za druženje ob izmenjevanju znanja in izkušenj. Delimo mnenja in uporabna znanja, odpiramo nove poglede na svet in se družimo v zero-waste antipotrošniškem duhu. Dogodek bo potekal pod častnim pokroviteljstvom mesta Ljubljana.

Tema letošnjega dneva je Climate Justice Now: Let’s Do It Fair. Cilj podnebne pravičnosti je zagotoviti pravične, vključujoče in trajnostne rešitve za ljudi, ki trpijo zaradi posledic podnebne krize, in hkrati odpraviti temeljne vzroke podnebnih sprememb. V teh časih se nam zdi še pomembneje, da se pri oblikovanju prihodnosti upošteva vrednote, kot so: pravična tranzicija, pravična trgovina, podnebna pravičnost, odrast, solidarnost, upoštevanje planetarnih omejitev ipd.

Na pikniku se bomo družili različni podporniki pravične trgovine, tako predstavniki organizacij, kot posamezniki, ki s svojim delovanjem ali aktivnostmi prispevajo k zavedanju o pomembnosti življenja po načelih zgoraj naštetih vrednot tudi v vsakdanjem življenju. 

Nezuljka vezenina

Z nami bodo: Humanitas, Mladi za podnebno pravičnost, Kolobocija, Knjižnica reči, Zanke čez planke, Knjižnica pod krošnjami, zavod BOB, Ajda (@FutrZaJutr), literarna kritičarka Aleksandra Gačić, Neža Ambožič (@nezuljka) in drugi.

11h do14h: Delavnica vezenja (Neža Ambrožič)
11h do 14h: Pletenje in kvačkanje (Zanke čez planke)
13h do 14h: Delavnica En svet (Humanitas)
14h: Speakers corner (Focus, Futr za jutr, MzPP, Aleksandra Gačič)
11h do 17h: Podarjevalnica (Zavod BOB)
11h do 17h: Knjižnica pod krošnjami
11h do 17h: Kolo sreče in virtualno kolo (Kolobocija)

Foto: IG @nezuljka

 

Rdeča nit piknika sta prenos znanja in izmenjava. Udeleženci si bodo lahko izvezli družbeno angažirano vezenino, potiskali svojo torbo ali majico, z zanimivim prikazom izvedeli več o globalizaciji, podnebni krizi, svetovni ekonomski ureditvi ali pa si iz Knjižnice reči le vzeli kakšno stvar, ki jo potrebujejo, poskusili kakšen zanimiv prigrizek, ki ga je nekdo spekel po načelih pravične trgovine, se pridružil skupinskem pletenju in debatiranju, si izposodili knjigo, prisluhnili ideji. Skupaj bomo soustvarili prostor povezovanja, izmenjav, ustvarjanja, kreativnosti, prihodnosti. In kar je zelo pomembno, ne kakršnekoli, ampak prihodnosti, v kateri sta ‘manj’ in ‘več’ razporejena malce drugače.  Prihodnosti z manj izkoriščanja, manj potrošnje, manj betona, manj odpadkov in z več trajnosti, več solidarnosti, več pravičnosti, več skupnosti, več sodelovanja, več blaginje, več narave.

Za pijačo in jedačo poskrbijo udeleženci sami. Spodbujamo, da naj bo le-ta lokalnega in ekološkega izvora ali pa pridelana po načelih pravične trgovine (sladkor, kava, čokolada…), dostavljena pa v povratni in okolju čim bolj prijazni embalaži. Na piknik pa naj se pride kar se da trajnostno, torej peš ali s kolesom, javnim potniškim prometom in brez stvari “uporabi in zavrzi”.

Prijazno vabljeni!


Več informacij

Kontakta:

Živa Lopatič – [email protected], 041 352 075

Živa Kavka Gobbo – [email protected],  01 515 40 80

Ažuriran program: FB event 

Utrinki s preteklih piknikov: https://www.pravicna-trgovina.si/blog/fair-do

World Fair Trade Day: https://wfto.com/fairtradeday2022/index.html