Pisalo se je leto 2003, ko sta Lidija in Barbara ustanovili Fokus (op. Ne gre za napako, najprej se je ime pisalo s K-jem.), da bi skupaj ozaveščali o okoljevarstvenih problemih. Ženka moč, drznost, zagnanost in pogum. Začelo se je predvsem z uličnimi akcijami, v 20-ih letih pa je iz tega zrasla mednarodno prepoznana organizacija s trinajstimi zaposlenimi, od katerih še vedno prevladujejo ženske. Nekje na poti proti mednarodni prepoznavnosti je K zamenjal C in Fokus je postal Focus.

Na kaj se fokusiramo v prvih 20?

Focus deluje v javnem interesu na področju okolja, raziskovanja, energije in prometa. Izvaja obsežne večletne projekte na petih različnih področjih trajnostnega razvoja: podnebje, energija, mobilnost, globalna odgovornost in potrošnja ter odrast.

»Ogromno delamo na področju politik, vključujemo se v procese sprejemanja okoljskih ukrepov doma in v Evropi. Zavedamo se, da se naše okoljske politike dejansko oblikujejo na ravni Evropske unije. Če ta del izpustimo, težko dosežemo maksimalni učinek,« osredotočenost našega dela komentira Barbara.

Poleg tega veliko pozornosti namenjamo ozaveščanju in sodelovanju z drugimi akterji – lokalnimi skupnostmi, šolami, raziskovalnimi ustanovami, sorodnimi organizacijami in drugimi.

Največji uspehi

Zmag na področju okoljevarstva je praviloma malo. Če pa že so, so majhne.

»Naš prvi vidnejši dosežek je bil ukrep, da morajo oglasi za nova vozila navajati porabo goriva in emisije CO2. Z aktivnostjo na mednarodni ravni smo s partnerji dosegli, da je Evropska investicijska banka (EIB) prenehala financirati nove termoelektrarne na premog po Evropi. Obenem ima ta dosežek grenki priokus, saj je bila zadnja elektrarna na premog, ki jo je EIB financiral znotraj Evrope, slovenski TEŠ 6,« dosežke povzema Lidija

Želje za prihodnost

Želimo si, da naše delo ne bi bilo več potrebno. Dokler je potrebno, stanje ni v redu. Čeprav včasih vemo, da je nek boj že v naprej izgubljen, vseeno čutimo potrebo, da to povemo na glas. Da opozorimo. Le tako lahko mirno spimo in rečemo, da smo naredili vse, kar je bilo v naši moči. Pri tem svoja stališča vedno oblikujemo na podlagi argumentov in znanosti. Od tega, kako smelo bomo ukrepali v naslednjih nekaj letih, je odvisno, ali bomo zmožni kot družba preživeti.

»Resno naslavljanje podnebnih sprememb pomeni bistveni poseg v vse pore našega življenja: v energetiko, promet, življenjski stil posameznikov. Ukrepi bodo prinesli bistveno drugačna razmerja moči in akterji, ki imajo od trenutnega ustroja največ koristi, bodo prikrajšani. Zato se ukrepom upirajo, politiki pa jim sledijo. Upamo, da energija, ki se je vzpostavila z okoljskimi protesti mladih, ne bo pojenjala, in da bomo skupaj dosegli globalne ukrepe, ki so nujni za dobrobit nas in tistih, ki prihajajo za nami,« dodaja Barbara.

O 20 let obstoja Focusa tudi na Radiu Slovenija

Novinarka radia Prvi se je o prvih 20 letih delovanja Focusa pogovarjala s predsednico Focusa Živo Kavka Gobbo. Pogovoru lahko prisluhnete TUKAJ.

Za Val202 se je z Gorazdom Rečnikom o stanju okolja ter družbe pred 20 leti in danes pogovarjala ena od ustanoviteljic društva, Barbara Kvac:

“Pred dvajsetimi leti smo vsi verjeli, da lahko postopoma pridemo do potrebnih sprememb, medtem ko danes vsi vemo, da nam lahko pomagajo samo korenite, radikalne spremembe.”

Prisluhnite: https://val202.rtvslo.si/podkast/aktualno-202/173251477/174931490

 

S prijatelji in prijateljicami, podpornicami in podporniki ter člani in članicami društva smo na večernem praznovanju obujali spomine in se pogovarjali o načrtih. Ob glasbi in plesu smo za trenutek pozabili na skrbi, ki nam jih prinašajo podnebne spremembe in drugi vidiki poslabševanja okolja. A kljub temu smo se že v nočnih urah razšli z zavedanjem, da je edini način, da se z njimi spopademo, da aktivno prispevamo k njihovem reševanju.

Foto: Polona Šavc

Dragi Focus, vse najboljše!