[av_textblock size=” font_color=” color=”] Bandar Lampung, Indonezija, 3.12.2016 – Focus, društvo za sonaraven razvoj, je postalo pridruženi član mreže Friends of the Earth International. Sprejem Focusa v mednarodno mrežo okoljevarstvenih organizacij je na Bienalnem generalnem srečanju potrdilo vseh 75 članic mreže.

Focus z mrežo Friends of the Earth sodeluje že vrsto let. V mreži je veliko znanja, izkušenj in tudi želje po stalnem učenju in napredovanju. Prisotnega je veliko sodelovanja med organizacijami, kar je rezultat sodelovanja v zadnjih dveh desetletjih. Vizija mreže so sistemske spremembe in odločanje v rokah ljudi.

Ker z mrežo delimo cilje, usmeritve in vizijo, smo se v letu 2015 odločili za članstvo v mreži. V postopku sprejemanja so naše delo temeljito ocenjevali in trajalo je skoraj celo leto, da smo lahko postali pridruženi člani’, pojasnjuje Živa Kavka Gobbo, predsednica Focusa.

Ob sprejemu v mrežo je bilo moč slišati veliko navdušenja nad našim delom, za kar si bomo v Focusu zagotovo prizadevali tudi v prihodnje’, je občutke ob sprejemu delil Tomislav Tkalec, ki se je v imenu Focusa udeležil srečanja mreže.

Ker se članice mreže Friends of the Earth International z nasiljem nad aktivisti nenehno srečujejo, je bil del srečanja namenjen solidarnosti med članicami, predvsem v luči groženj in umorov aktivistov. V regijah sveta, ki nam za udobna potrošniška življenja zagotavljajo surovine, polizdelke in izdelke, je boj za okolje nevarna dejavnost. ‘Delo pri številnih članicah mreže je vse kaj drugega, kot delo v evropski okoljevarstveni organizaciji. Za njih to ni zgolj služba, ampak boj za življenje. Je nuja, ker je to edino, kar jim preostane, saj so neposredno ogroženi oni sami in okolje, v katerem živijo. Borijo se proti ogromnim korporacijam ali represivnim državam, proti novim rudnikom, »razvojnim« projektom in velikim energetskim projektom’, je spoznanja o načinu dela v mreži opisal Tomislav Tkalec.

Srednja Amerika trenutno predstavlja najbolj problematično regijo. Korporacije imajo lastne vojaške enote, v veliko državah so še vedno prisotne različne para-militaristične enote, nekatere države pa v okoljskih bojih uporabljajo kar svojo vojsko in policijo. Posledice so katastrofalne, saj je v letu 2016 bilo ubitih že mnogo posameznikov ter prizadetih veliko lokalnih skupnosti. Samo v Hondurasu so od leta 2010 umorili že več kot 150 aktivistov, pripadnikov lokalnih skupnosti in kmetov.

Čeprav se evropske organizaije ne srečujejo s problemi, ki bi ogrožali življenja, je tudi v nekaterih evropskih državah civilna družba pod vedno večjim pritiskom. Sosednja Madžarska, poleg tega pa še Ukrajina in Rusija, okoljevarstvenike kategorizirajo kot tuje vohune, ki so kritični do državnega aparata. Za podobno pot se želi odločiti tudi trenutna Poljska vlada.

Tudi v Sloveniji smo priča poskusom omejevanja okoljevarstvenih nevladnih organizacij in javnosti ter njihove možnosti vpliva na sprejemanje odločitev v korist kapitala’, opozarja Kavka Gobbo.

Tomislav Tkalec, [email protected]

Živa Kavka Gobbo, [email protected]

*FoE – Friends of the Earth[/av_textblock] [av_masonry_gallery ids=’4289,4288,4287,4285,4284,4282,4281,4279,4219,4231,4274,4218,4192,4191,4190,4189,4188,4187′ items=’24’ columns=’flexible’ paginate=’pagination’ size=’flex’ gap=’large’ overlay_fx=’active’ container_links=’active’ id=” caption_elements=’none’ caption_styling=” caption_display=’always’]