Deveta Mednarodna konferenca o odrasti (degrowth) bo letos potekala med 29. avgustom in 2. septembrom v Zagrebu. Gre za priložnost za izmenjavo idej, strategij in navdiha med teoretičnimi, aktivističnimi in političnimi tokovi sodobnega odrastniškega gibanja.

Na konferenci bo ponovno sodeloval tudi Focus, in sicer predstavili bomo naše delo skozi štiri prispevke.

Projekt EmpowerMed bo predstavljen skozi sejo z naslovom “Vloga spola pri izzivu energetske revščine”, v kateri se bomo osredotočili na spol kot dejavnik neenakosti, predstavili pa bomo tudi druge vidike neenakosti in ranljivosti, ki se prepletajo s spolom pri pojavljanju energetske revščine.

Raziskavo o energetskih skupnostih in energetski revščini bomo predstavili skozi sejo “Snails over Teslas: kako lahko energetske skupnosti in energetsko državljanstvo pripomorejo k energetski tranziciji v smeri odrasti”. Naš namen je pokazati, da lahko energetske skupnosti kot posebna oblika energetskega državljanstva, prispevajo k pravični in vključujoči energetski preobrazbi v smeri odrasti.

Delo na področju prevozne revščine bomo predstavili skozi sejo “Prevozna revščina v srednji in vzhodni Evropi “, na kateri bomo skupaj s predstavniki iz petih držav srednje in vzhodne Evrope najprej predstavili koncept prevozne revščine ter razpravljali o različnih vidikih, kot so dostopnost, dosegljivost in izključenost. Nato bomo na kratko predstavili stanje prevozne revščine v Bolgariji, na Hrvaškem, Madžarskem, v Romuniji, na Slovaškem in v Sloveniji, iskali stične točke med izbranimi državami ter za konec podali priporočila za soočanje s prevozno revščino.

Izkušnje iz programa Dovolj za vse, ki ga trenutno izvajamo v okviru projekta LIFE IP CARE4CLIMATE, bomo predstavili v seji z naslovom “Odrast na lokalnem nivoju: upravljanje lokalnih virov v Sloveniji s poudarkom na vlogi skupnosti”. Predstavili bomo koncept upravljanja lokalnih virov, ki temelji na skupnosti, razvijanje zmogljivosti lokalnih deležnikov ter podporo lokalnim skupnostim pri prepoznavanju potenciala in uresničevanju skupnostnih projektov na področjih energije, mobilnosti, prostorskega načrtovanja, hrane, trajnostne potrošnje in participativnega upravljanja. Cilj te seje je med drugim predstaviti orodja za podporo slovenskim lokalnim skupnostim pri razvoju in izvajanju skupnostnih projektov.

Program konference najdete tukaj, več o Focusovem delu na podorčju odrasti pa tukaj.