[NOVO – DODANE VIDEO PREDSTAVITVE SPODAJ]

Energetska revščina postaja ena najbolj perečih družbenih vprašanj našega časa. V društvu Focus se že več let intenzivno ukvarjamo  s to problematiko in lahko rečemo, da smo na tem področju pionirji v slovenskem prostoru, zelo aktivni pa smo tudi v mednarodnem prostoru. K rešitvam in strategijam za odpravo energetske revščine v Evropi bomo prispevali tudi v okviru prihajajočega večdnevnega foruma Right to Energy, ki ga na temo energetske revščine organizirata mednarodni mreži The Right to Energy Coalition in Friends of the Earth Europe.

Vabilo (v ANG).

Kdaj in kje: 1. do 3. decembra, na spletu

[av_button label=’Program in PRIJAVA’ link=’manually,https://righttoenergy.org/forum-2020/’ link_target=’_blank’ size=’medium’ position=’center’ label_display=” icon_select=’no’ icon=’ue800′ font=’entypo-fontello’ color=’theme-color’ custom_bg=’#444444′ custom_font=’#ffffff’ av_uid=’av-2wmpdl’ admin_preview_bg=”] 

Energetska revščina kot vprašanje socialne in okoljske pravičnosti

Vsak četrti Evropejec ne more ustrezno osvetliti, ogrevati ali hladiti svojih domov, slaba kakovost stanovanj pa je povezana s 100.000 prezgodnjimi smrtnimi primeri na leto. Nezadovoljstvo narašča zaradi nepravičnih in neambicioznih podnebnih politik, zaradi katerih najrevnejši plačujejo račun za energetsko tranzicijo.

Problematika energetske revščine povezuje okoljske in socialne zagovornike, skupine za boj proti revščini, trgovinska združenja, ponudnike socialnih stanovanj, zdravstvene organizacije, nevladne organizacije in energetske zadruge. Skupaj ustvarjamo močno vseevropsko gibanje, ki tako zahteva kot ustvarja inovativne rešitve za pravico do energije vseh.

Vključevanje lokalnih akterjev in vloga nacionalnih energetskih in podnebnih načrtov

Na Focusu se veselimo poglobljenih razprav z drugimi zagovorniki, raziskovalci, aktivisti in odločevalci, ki si prizadevajo za reševanje energetske revščine in energetsko demokracijo ter družbeno pravičnost.

V uvodnem delu Right to Energy foruma bo Focus na kratko orisal stanje energetske revščine v Sloveniji.  Spregovorili bomo o tem, koga najbolj prizadene energetska revščina v Sloveniji, zakaj je energetska revščina tako problematična in kako v Sloveniji rešujemo problem energetske revščine.

V samostojnem prispevku bomo predstavili svojo zgodovino delovanja na področju energetske revščine. Predvsem bomo izpostavili to, kako smo motivirali lokalne akterje in odločevalce za delo na energetski revščini. Predstavili bomo vse dosedanje projekte (Achieve, REACH, IDEA), še posebej pa izpostavili projekt, na katerem trenutno delamo in ga tudi koordiniramo, EmpowerMed. Glavni cilj Horizon 2020 projekta EmpowerMed je boj proti energetski revščini in pomoč pri izboljšanju zdravja ljudi na obalnih območjih sredozemskih držav, s posebnim poudarkom na ženskah in naslavljanjem energetske revščine tudi v poletnem času.

Skupaj z mednarodno mrežo nevladnih organizacij (katere član smo tudi sami) Climate Action Network Europe bomo predstavili poročilo o tem, kako naslavljati energetsko revščino z nacionalnimi energetskimi in podnebnimi načrti. Spregovorili bomo o slovenskem poglavju poročila ter skupaj s kolegi iz Madžarske, Hrvaške in Poljske ugotavljali, ali je boj proti energetski revščini prednostna naloga ali prazna obljuba držav članic v njihovih nacionalnih energetskih in podnebnih načrtih.

Naše prispevke boste lahko spremljali v naslednjih terminih:

1. 12. 2020, 10:00-11:00 Introducing the European-wide movement Več…

1. 12. 2020, 15:30-16:30 Energy poverty and gender justice: Practical action and policy measures Več… 

3. 12. 2020, 10:00-11:00 Eradicating energy poverty throug National Energy and Climate Plans Več…

Pridružite se nam na forumu Pravica do energije od 1. do 3. decembra 2020!


[NOVO]

VIDEO predstavitev Energy poverty and gender justice: Practical action and policy measures; Focus, društvo za sonaraven razvoj: TUKAJ

VIDEO predstavitev Eradicating energy poverty throug National Energy and Climate Plans:  TUKAJ