Focus je postal pridruženi član mreže Friends of the Earth International. Na Bienalnem generalnem srečanju so vse članice mreže glasovale za sprejem Focusa v mrežo. Ob tem je bilo moč slišati veliko navdušenja nad našim dobrim in kakovostnim delom, za kar si bomo v Focusu zagotovo prizadevali tudi v prihodnje. Veselimo se sodelovanja s 75 ostalimi organizacijami članicami mreže, ki prihajajo iz 74 držav sveta. Gre za angažirane, kompetentne organizacije in ljudi, s katerimi delimo svoje cilje, usmeritve in vizijo.

Foto: Amelia Colins

Fotografija: Amelia Colins

V mreži je veliko znanja, izkušenj in tudi želje po stalnem učenju in napredovanju. Prisotnega je veliko povezovanja med organizacijami, kar je rezultat sodelovanja v zadnjih dveh desetletjih. Kljub temu pa to ne pomeni, da imajo organizacije znotraj te globalne mreže enak pogled na vse – nasprotno: obstaja veliko različnih pogledov in mreža mora trdo delati, da lahko išče skupne vizije. Predstavniki organizacij iz Afrike in Latinske Amerike, na primer, na evropske organizacije gledajo kot na predstavnike belega srednjega razreda, s katerimi nimajo skupnih interesov, obenem pa predstavljajo kolonialistične sile, ki so jim v preteklosti vladale. Kljub temu je srečanje pripomoglo, da smo skupaj ugotovili, da imamo kljub razlikam skupne cilje in vizijo o tem, kakšno prihodnost si želimo.

Med organizacijami je veliko solidarnosti. Del srečanja je bil namenjen krepitvi solidarnosti, predvsem ob grožnjah in umorih aktivistov. S tem problemom se na žalost nenehno srečujejo številne članice mreže. Vsak dan srečanja smo začeli s predstavitvami osrednjih problemov v različnih regijah po svetu, na katere je razdeljena mreža: Afrika, Azija in Pacifik, Evropa ter Latinska Amerika. Latinoameričani so se poklonili aktivistom in posameznikom, ki so bili pri svojih bojih za družbeno in okoljsko pravičnost umorjeni v zadnjih letih. Afričani so opozorili na dejstvo, da bodo podnebne spremembe najhujše posledice pustile ravno na njihovem kontinentu, ki se bo nadpovprečno segrel, zaradi česar bo podnebje postalo prevroče za normalno kmetijstvo, primanjkovalo bo vode, zelo se bo razširila tudi puščava. Evropejci smo izpostavili problematiko nesprejemanja beguncev in zavzeli jasno stališče solidarnosti in izkaz dobrodošlice beguncem. V Aziji je zaznati širjenje diktatorskega načina vodenja držav, ki močno krši človekove pravice. Tudi če so bili odločevalci demokratično izvoljeni, je njihovo delovanje skrb vzbujajoče. Podobno stanje je tudi v vseh ostalih regijah, vključno z Evropo.

Foto: Amelia Colins

Foto: Amelia Colins

Petdnevno srečanje je potekalo vključujoče. Vsak je imel možnost sodelovanja in vključevanja v razpravo. Takšen način dela je pomagal do tega, da je vizija mreže jasno zastavljena, govori pa o potrebi po sistemskih spremembah. Delali smo predvsem na konceptih teritorija in »commons« t.j. skupnostnih teritorjijev, pravične tranzicije ter suverenosti ljudstev. Te koncepte smo razvijali znotraj programov ekonomske pravičnosti, podnebne pravičnosti in energije, prehranske suverenosti ter gozdov in biodiverzitete. Poleg novega izvršnega odbora mreže, je bila izvoljena tudi nova predsednica. Jagoda Munić iz Hrvaške se je od te funkcije poslovila, nasledila pa jo je Karin Nansen iz Urugvaja. Naslednje Bienalno generalno srečanje bo leta 2018 v Nigeriji, kjer naj bi Focus postal polnopravni član mreže FoE.

Tudi spremljevalno dogajanje ob generalnem srečanju je bilo zanimivo. Gostili so nas župan mesta Bandar Lampung (opisano v enem od prejšnjih zapisov), guverner province Lampung ter vodja okraja Pesawaran, kjer smo si ogledali kako na skupnosten način upravljajo z gozdom in mangrovami. Na vseh treh dogodkih so nas pogostili, pripravili kulturni program ter formalne nagovore, obvezen del pa je bila tudi živa glasba, ki se je vedno spremenila v karaoke šov. Gre za precej drugačne navade, kot jih poznamo na našem koncu planeta, s katerimi pa so Indonezijci pokazali, da so zelo sproščeni in se radi zabavajo. Tudi policijsko spremstvo naših avtobusov je bilo nenavadna in malo manj dobrodošla stalnica. Kot fenomenalno odkritje se je izkazal indonezijski »indijanski« punk bend Marjinal, ki je pripravil koncert za udeležence FoE srečanja. Gre za angažirano in vključujočo umetnost, saj je veliko njihovih besedil aktivističnih, poleg tega pa mikrofon pogosto prepustijo publiki, da še poslušalci dodajo svoje misli. Hit je postala na licu mesta skomponirana pesem »People power now«, pri komponiranju katere smo sodelovali vsi prisotni na koncertu, govori pa o potrebi po sistemskih (in ne podnebnih!) spremembah ter o tem, da je treba moč odločanja vrniti ljudem. Marjinal so poskrbeli za odlično vzdušje tudi večer pred koncertom, ki se je spontano razvil v njihov »unplugged« mini koncert.

Marjinal

Zadnji dan smo si ogledali skupnostno upravljanje gozdov in mangrov. Gozd ima v Indoneziji enak pomen, kot za nas njiva, saj v njem gojijo kavovec, kakavovec, mango in še mnogo drugih vrst, ki jih uporabljajo za prehrano ali izdelavo stvari. Vrste dreves so razporejene glede na višino krošnje, vse tri višine krošenj pa sobivajo skupaj, ker tiste najnižje (kava, kakavovec) potrebujejo senco, ki jo dajejo višje krošnje (recimo durian). Ljudje v vasi, ki upravlja s tem delom gozda, so nam pripravili pogostitev z lokalno pridelano hrano ter na vse možne načine izkazovali svojo prijaznost. Ker niso osrednja turistična regija Indonezije, tujci zelo redko oz. skoraj nikoli ne zaidejo v njihove kraje, zato se jim je naša raznolika skupina zdela zelo zanimiva in so se radi slikali z nami. Še posebej smo bili všeč otrokom, zaradi katerih smo se na trenutke počutili kot rock zvezde.

Focus: dobrodošlica na SumatriFocus: FoE kot rock zvezdeFocus: domorodka, Lampung, SumatraFocus: razgled iz džungle

Več o dogajanju na in ob generalni skupščini pa si lahko ogledate tudi na uradnem FoE BGM 2016 slikovnem blogu.

Angažirani punkerski pozdrav iz Lampunga.

Focus & Marjinal