Javni potniški promet mora postati potniku prijaznejši – to pomeni privlačen, kakovosten, dostopen, avtomobilu konkurenčen in nenazadnje tudi zabaven. V Sloveniji več kot tri četrtine zasebnih potovanj opravimo z avtomobilom. To je predvsem posledica prometne politike zadnjega desetletja, ki je jasno favorizirala prevoz z avtomobilom, sistem javnega potniškega prometa pa prepustila propadanju. Zaradi vseh problemov, ki jih danes prinaša netrajnostna mobilnost, morajo nekoč že priljubljene oblike transporta (vlak, avtobus, tramvaj) ponovno postati zaželjena oblika potovanja.

24. maja 2010 ob 15.15 se bo na glavni Železniški postaji Ljubljana (na peronu ob tiru A1) zgodil Flash mob dogodek[1], ki ga Focus društvo za sonaraven razvoj organizira skupaj s koreografi (Željko Božič, Mitja Popovski, Danijel Mišon) in plesalci plesne šole Kazina, Slovenskimi železnicami in Studijem 12. Z dogodkom želimo opozoriti na klavrno  stanje slovenskega javnega prometa, poleg tega pa z dogodkom pokazati, da je uporaba javnega potniškega prometa lahko zabavna in privlačna oblika mobilnosti. Z dogodkom bomo simbolično pričarali vzdušje, ki naj bi zavladalo v slovenskem javnem prometu.

S plesom bomo pozivali h kakovostnemu, dostopnemu, zabavnemu in avtomobilu konkurenčnemu
javnemu prevozu! Prvi vlak smo že zamudili…mogoče nam uspe ujeti zadnjega.

[1] Flash mob je dogodek, ko večja skupina ljudi, ki se nenadoma zbere na javnem mestu,
izvede nenavadno ali nesmislno dejanje za kratek čas ter nato hitro izgine. Flash mob
dogodki na temo javnega potniškega prometa so se že zgodili v številnih mestih širom
Evrope (primer iz Liverpoola: http://www.youtube.com/watch?v=VQ3d3KigPQM).

***

KONTAKT: Anela Bešo, [email protected],  031 204 595 
DODATNE INFORMACIJE: Katarina Otrin, [email protected],  041 773 814 

Vabilo v pdf. obliki najdete tukaj: /Vabilo za medije_Ples za zadnji vlak_20100524.pdf Vabilo za medije_Ples za zadnji vlak_20100524.pdf  104.00 KB  18.05.2010 10:14