Več deset tisoč Nemcev protestiralo proti rudnikom premoga

 

Minuli vikend so v Berlinu in Kölnu potekali protesti z jasnim sporočilom: »Ustavite premog!«. Več tisoč protestnikov je nemško vlado pozvalo k zaprtju elektrarn na premog ter k popolnemu zaprtju rudnikov premoga. Po poročanju organizatorjev se je v Berlinu zbralo 16.000 ljudi in v Kölnu 20.000 ljudi, medtem ko so policijske oblasti poročale o pet in deset tisoč glavih množicah.

Protesti v Nemčiji so bili organizirani pred podnebno konferenco (COP24), ki se je začela v nedeljo v Katovicah na Poljskem. Na srečanju se bodo delegati iz skoraj 200 držav pogajali o sprejetju pravil za izvajanje Pariškega sporazuma in o potrebi po zvišanju nacionalnih ciljev posameznih držav za omejitev globalnega segrevanja.

Protestniki so vzklikali parole proti nemški kanclerki ter odločitvam ministrstva, predvsem pa so izrazili zaskrbljenost glede pričakovanih potez domače vlade.

»Močno dvomimo, da bodo oblasti rudnike premoga dejansko zaprle, ker pravijo, da tega nočejo storiti pred letom 2030. Mi si želimo zaprtja veliko prej, npr. do 2022 ali najkasneje do 2023,« nam je pojasnil Thorson iz Zveze za varstvo okolja in narave (Bund). Pri tem je opozoril, da se zavedajo zaskrbljenosti delavcev v premogovnikih in njihovih potreb, vendar je zaprtje rudnikov za njih edina sprejemljiva poteza.

»Protestirali in pritiskali bomo na vlado, dokler ne bo znan natančen dan zaprtja vseh rudnikov,« je še poudaril.

Na protestih so se zbrale različne generacije ljudi. Mnogi so z doma narejenimi transparenti kazali svojo nestrinjanje s kurjenjem premoga. Nekateri so oblekli bele kostume polarnega medveda, drugi so se obarvali v črno ter opozarjali na onesnaženost, ki jo povzroča raba premoga.

»Mislim, da podnebne spremembe niso več noben dvom, ampak dejstvo. Storiti moramo vse, da spremenimo situacijo in naslovimo ta izziv, sicer bo postajalo vedno slabše,« nam je povedala ena izmed podpornikov Zelenih, Elina in dodala, da njena skupina ni na protestu samo zaradi premogovne industrije, ampak tudi zaradi drugih akterjev, ki uničujejo naš planet, denimo avtomobilska industrija.

»Vlado želimo pozvati, da stori več ter da nove reforme sprejema hitreje,« je strnila aktivistka.

Več okoljevarstvenih skupin je v soboto na različne načine zbrane informiralo o škodi, ki jo okolju povzroča premogovna industrija. Iz velikega odra so govorci opozarjali na že dane obljube vlade. Publika je z neodobravanjem reagirala na različne poteze sedanje nemške vlade, vladalo je strinjanje, da podnebni napori gospodarsko in tehnološko napredne Nemčije niso pokazali zadostnih rezultatov.

Nemčija je sicer v zadnjih letih uspešno začela prehod na obnovljive vire energije (veter, sonce, biomasa in vodna energija), trn v nemški peti pa ostaja rudarska industrija.

»Verjamemo, da bodo zaprli rudnike in elektrarne na premog, vendar nas skrbi kdaj. Bojimo se, da jih bodo zaprli prepozno,« je pojasnil Christoph iz berlinske energetske zadruge (Bürger Energie). Dodal je, da bi prva zaprtja rudnikov ter elektrarn naslednje leto utegnile biti samo nek simbolični znak volje, s katerim si bodo oblasti želele kupiti mir.

»Glede na sedanjo situacijo mislim, da bomo protestirali še nekaj let,« ni prav optimističen.

Zelena množica protestnikov se je ob glasbenih ritmih in s transparenti nato sprehodila skozi popoldanski Berlin ter napovedala, da ne bo popustila pri svojih prizadevanjih za čistejšo Nemčijo.

Avtorica članka in fotografij: Katja Lihtenvalner