20. oktober 2009 – ECOFIN:

Ecofin je zasedanje evropskih finančnih ministrov. Slovenijo bo na tem zasedanju zastopal minister Franc Križanič.

Na tem srečanju bodo finančni ministri sprejeli odločitev o višini, virih in načinu zagotavljanja pravičnega deleža EU pri finančni podpori za podnebno ukrepanje v državah v razvoju. Nestrinjanje držav glede financiranja držav v razvoju je trenutno eden ključnih vprašanj, ki ovirajo napredek pogajanj, ki bi omogočil sprejem dogovora v Kopenhagnu.

21. oktober 2009 – SVET OKOLJSKIH MINISTROV:

Sveta okoljskih ministrov se udeležujejo evropski okoljski ministri. Slovenijo bo na tem zasedanju zastopal minister Karl Erjavec.

Na tem zasedanju bodo evropski okoljski ministri sprejemali odločitve o vseh elementih evropskega stališča v Kopenhagnu, ob upoštevanju sklepov sprejetih na zasedanju finančnih ministrov. Sklepi okoljskega sveta bodo definirali pogajalski mandat za EU delegacije, ki se bodo udeležile podnebne konference v Kopenhagnu.

29. in 30. oktober 2009 – EVROPSKI SVET:

Evropski svet je zasedanje voditeljev držav članic EU. Slovenijo bo na tem zasedanju zastopal predsednik vlade Borut Pahor.

Voditelji EU bodo odločali o političnih vidikih stališča EU za Kopenhagen.

Zakaj so ta srečanja pomembna in kaj pomenijo za proces mednarodnih podnebnih pogajanj?

Na zgoraj naštetih srečanjih bodo sprejete odločitve, ki bodo osnova za celotno pogajalsko stališče EU v Kopenhagnu. Ker se je EU do sedaj opredeljevala za vodilno silo v podnebnih pogajanjih, bo imela raven ambicije, ki si jo bo EU zadala s temi sklepi, ogromen vpliv na rezultate podnebne konference v Kopenhagnu in posledično na preživetje človeštva na dolgi rok.

Če ne bodo sprejeti dovolj ambiciozni ukrepi in cilji zmanjšanja emisij, bo onemogočena omejitev dviga temperature pod 2 °C, s čimer bo svet obsojen na spopadanje s katastrofalnimi posledicami podnebnih sprememb. EU se mora v teh dneh odločiti, ali si vsi skupaj zaslužimo prihodnost ali ne.

Celoten informacijski dokument: /mediji/briefing_oktobrski sveti_2009 10 12.pdf briefing_oktobrski sveti_2009 10 12.pdf