A glavno sporočilo, ki ga morajo v poročilu razbrati odločevalci je: vlade si ne morejo več privoščiti o zmanjševanju emisij samo govoriti, morajo si prizadevati za popolno opustitev fosilnih goriv na globalni ravni. IPCC jasno opozarja, da je treba emisije popolnoma zmanjšati, če želimo globalno segrevanje omejiti pod mednarodno dogovorjeno mejo 2 stopinj C. Prvič IPCC poročilo vsebuje tudi strog ogljični proračun za vlade, katerega 2/3 smo že izrabili. Po trenutnem trendu bi na globalni ravni preostanek tega proračuna porabili v manj kot 30. letih. Za najboljšo možnost preprečitve nevarnih ravni segrevanja, bodo vlade morale hitro opustiti rabo fosilnih goriv in preiti na 100 % obnovljivo energijo.

Takšen prehod ni le možen, temveč tudi ekonomsko izvedljiv, pravi IPCC. Hiter razvoj obnovljivih virov po prejšnjem IPCC poročilu iz leta 2007 kaže, da je čista energija cenejša kot kadarkoli prej, prinaša pa tudi številne družbene koristi – vključno z boljšim dostopom do energije, delovnih mest in izboljšanega javnega zdravja. Vlaganje v obnovljive vire energije v naslednjih nekaj desetletij bo tudi cenejše kot plačevanje hitro rastočega računa za ‘resne, obširne in nepovratne posledice’ podnebnih sprememb. Takšni prihranki pri stroških v veliki meri odtehtajo stroške, ki so povezani s prehodom na čisto energijo, pravi IPCC.

Objava tega poročila, ki so ga naročile in sprejele vlade – in s katerim se zaključuje pet letni proces preverjanja 30.000 znanstvenih študij s strani več kot 2000 znanstvenikov – bi morala služiti kot vodič vladam, ki se pogajajo o novem globalnem podnebnem dogovoru, katerega sprejetje se pričakuje decembra 2015 v Parizu. Kot se je izrazil predsednik IPCC Pachauri, so znanstveniki štafeto predali odločevalcevm.

Tudi generalni sekretar ZN Ban KI-moon opozarja, da “je znanost spregovorila, v sporočilu ni dvoumnosti”. Na Podnebnem vrhu septembra v New Yorku so vlade podnebne spremembe postavile nazaj na politično agendo medtem ko je stotine tisoče ljudi na ulicah zahtevalo več podnebnega ukrepanja. Ljudje so spregovorili, podjetja zahtevajo ukrepanje, vlagatelji želijo dolgoročno gotovost, znanstveniki IPCC pa vladam postavljajo jasno izbiro: ali vzpostavite politike za prehod v obnovljivo prihodnost ali pa prihodnost namenite spopadanju s podnebnimi katastrofami.

Več v sporočilu za javnost Znanstveniki zaključili delo, zdaj so na potezi vlade.