Umazana politika = umazana energija = ukradeno zdravje

Ljubljana, 29. junij 2013 – Danes, ob svetovnem dnevu akcije proti kurjenju premoga, so organzacije civilne družbe s protesnim dogodkom “Umazana politika = umazana energija” na Stritarjevi ulici v Ljubljani opozorile na škodljivost kurjenja premoga za zdravje ljudi.

Umazana politika sprejema umazane odločitve, izbira umazane vire energije in si nato opere roke nad zdravjem vseh nas”, so sporočili. “V časih, ko so alternative premogu znane in dostopne, je kurjenje premoga nesprejemljivo. Pri nas pa politika navkljub spornemu in škodljivemu projektu TEŠ 6 še kar nadaljuje s škodljivimi praksami: poteka razprava o nadaljnem obratovanju Termoelektrarne Trbovlje in odpiranju novega rudnika Brnica. Umazanim zgodbam o premogu ni videti konca.

Organizacije so pretekli teden na ministra za zdravje Tomaža Gantarja naslovile poziv, naj javnost seznani s posledicami kurjenja premoga na zdravje ljudi in stroški, ki jih kurjenje premoga povzroča gospodarstvu. Poziv so podprli tudi udeleženci in mimoidoči na dogodku, ki so s fotopeticijo zahtevali zaščito svojega zdravja in konec dobe premoga.

Dogodek na Stritarjevi so pripravile organizacije Armada, Eko krog, Focus, društvo za sonaraven razvoj, Greenpeace v Sloveniji, Slovenska zveza za javno zdravje, okolje in tobačno kontrolo, podprle pa so ga tudi organizacije Koalicije Ustavimo TEŠ 6.

***

Dodatna gradiva:

Visoko kakovostne fotografije so na voljo na spletni strani: http://www.sejecas.si/downloads/

Prezrta civilna družba in zgodba o glinenčkih: http://www.sejecas.si/wp-content/uploads/press/SeJeCas-PRESS-predstavitev-2013.pdf

Kontakt:

Barbara Kvac

Focus, društvo za sonaraven razvoj

[email protected]

040 722 149