Da bomo lažje razumeli, kako potekajo izmenjevalnice v praksi, objavljamo prispevek o Izmenjevalnici, ki jo organizira Rdeči Križ Slovenija

  • IZMENJEVALNICA ODGOVARJA NA POTREBE

Osnovni pogoj je zadostna količina zbranih oblačil v okviru Rdečega križa (RK), ko prejemniki pomoči ne izberejo vseh razpoložljivih oblačil. Ker so obstoječi paketi materialne pomoči RK  razmeroma preprosti in ne odgovorijo na vse potrebe, so obogatitve prehranskih paketov zelo dobrodošle.

  • SISTEM MENJAVE

Kaj izmenjujemo? Izmenjujejo se predmeti in oblačila, ki so bila donirana Humanitarnem centru RK Ljubljana in jih prejemniki pomoči niso izbrali in bi bila sicer odpeljana v predelavo. Z vašim obiskom jih pretvorimo v prehranske, higienske izdelke in čistila, s katerimi obogatimo osnovne pakete pomoči RK.

Kako poteka menjava? Glede na število doniranih izdelkov prejmeš kupon z vrednostjo, v kateri si lahko izbereš oblačila ali predmete. 1 doniran izdelek = 1 kozarec medu ali liter mleka ali kozarec vložene zelenjave ali vrečka polente ali paradižnikova omaka, ipd. Vsak obiskovalec se sam odloči, kateri izdelek iz priporočenega seznama bo prinesel. Izhodišče so torej potrebe prejemnikov pomoči, obiskovalci pa lahko prinesejo različne izdelke, tudi v skladu s finančnimi zmožnostmi. Oblačila in predmeti so razporejeni v vrednostne razrede od 1 do 10. Na primer, za 1 doniran izdelek si lahko izbereš rutko, kravato ali kozarec, za 4 izdelke obleko, za 10 kovček. V primeru, da celotne vrednosti kupona ne porabiš, ga lahko vnovčiš na naslednjih Izmenjevalnicah.

Kaj lahko menjašHrano (kozarec marmelade, medu, liter trajnega mleka, paradižnikovo omako, kozarec vložene zelenjave, tunino, pašteto ali za katerikoli drugi prehrambeni izdelek, ki ne potrebuje hrambe v hladilniku) ali higienske pripomočke in čistila (tamponi, zobna ščetka, šampon, toaletni papir, zobna pasta, ipd.). V novembru in decembru še posebej zbiramo priboljške – npr. suho sadje, kavo, čaj, sladkarije, med majem in septembrom pa šolske potrebščine.

Žal domačih izdelkov (marmelad, sirupov ipd.) ali izdelkov, ki potrebujejo hrambo v hladilniku zaradi pravil in logističnih omejitev ne moremo sprejemati. Sprejemamo lahko le izdelke z označenim rokom uporabe, uporabnih vsaj še 1 mesec.

  • IZVEDBA DOGODKA

Izmenjevalnica ima značaj »pop up« dogodka – običajni prostori se za krajši čas spremenijo v prostor nedenarne blagovne menjave. Dobrodošli so dostopni prostori, ki se nahajajo blizu trgovine, a po naših izkušnjah so obiskovalci tudi prilagodijo – redni dogodki v Humanitarnem centru, ki je precej oddaljen od centra Ljubljane so kljub oddaljenosti dobro obiskani. Ekipi Izmenjevalnice je pomembno, da se obiskovalci v prostoru čim bolje počutijo, zato običajno vzpostavimo tudi bralni kotiček (tudi knjige so na voljo za izmenjavo), sedeže za počitek in druženje, občasno pa tudi čaj, limonado.

  • POVEŽI SE

Izmenjevalnica je odlična priložnost za povezovanje – v RK Ljubljana dogodek izvedemo s pomočjo samostojne ekipe prostovoljcev, a smo se že večkrat povezali z različnimi organizacijami in posamezniki, ki so podprli idejo Izmenjevalnice – širjenje zavesti o ponovni uporabi in odgovornosti do soljudi. V okviru Izmenjevalnice smo se povezali že s številnimi: Hostel Tresor (gostijo redne mesečne dogodke), Knjižnica REČI, Mladinska postaja Moste, lokal Pritličje, Zifrblat, Tovarna Rog, v okviru dogodkov Izmenjevalnica Specijal in Milojka pa še z organizacijami SmetUmet, Društvo Humanitas, Focus, društvo za sonaraven razvoj, Etnika, Center ponovne uporabe Ljubljana, Društvo Kralji ulice, Zavetišče za zavržene rastline in drugimi različnimi trajnostno usmerjenimi ustvarjalkami in ustvarjalci.

  • RAZŠIRI GLAS!

Informacije o Izmenjevalnicah že več let uspešno širimo predvsem preko socialnih omrežij (Facebook, Instagram), zagotovo pa so nam v pomoč tudi bolj tradicionalni načini obveščanja javnosti (napovedi in poročila z dogodkov preko različnih medijev – radio, tv, spletni mediji, glasila, časopisi, ter preko partnerjev z drugimi kanali obveščanja – napovednik.si, e-L’mit, DPG ipd.).

Zapisala: Klara Debeljak, Rdeči križ

O PROJEKTU IZMENJEVALNICA

Izmenjevalnica  je prostovoljski projekt Rdečega križa Ljubljana, ki poteka pod motom “Prinesi hrano, izdelke za higieno ali čistila in odnesi rabljena oblačila ali predmete.” Projekt izhaja z neposrednih potreb zaznanih na RK Ljubljana. V Humanitarnem centru se zbere zadostna količina oblačil, določena oblačila tudi ostajajo, ker jih prejemniki pomoči ne izberejo, in bi šla sicer v predelavo. Sočasno pa so paketi materialne pomoči pogosto enolični. Na Izmenjevalnicah – dogodkih, ki so odprti za najširšo javnost, rabljena oblačila dobijo novo priložnost, v zameno pa se zberejo dodatne donacije za prejemnike pomoči. 

Izmenjevalnica poteka vsak 3. torek v mesecu med 16. in 20. uro v Humanitarnem centru na Viču (Tržaška c. 132) in vsako prvo soboto v mesecu med 10. in 16. uro v centru Ljubljane, v Hostlu Tresor (Čopova 38). Občasno pa se podamo še kam drugam – spremljaj našo fb stran

Več: [email protected], 040 871 589