Hrana ni le vprašanje preživetja, okusa in štetja kalorij, temveč tudi odnosa – do sebe, drugih in planeta. Ob letošnjem svetovnem dnevu okolja, ki ga obeležujemo 5. junija, smo izdali novo številko publikacije Etični potrošnik, ki je tokrat posvečena hrani. V njej raziskujemo, kako nas hrana povezuje – med seboj, s kmeti, z okoljem in z našimi odločitvami. 

V novi številki lahko vsak nasiti svojo radovednost – tudi tisti, ki so najbolj »lačni« znanja o hrani. Publikacija je namenjena tako mladim, ki ob osamosvajanju oblikujejo svoje prehranjevalne navade, kot tudi učiteljem in učiteljicam, ki mlade pripravljajo na ozaveščeno odraslost. Mladi kmetici nam odkrijeta okoljske in druge izzive, s katerimi se soočata ter opišeta rešitve. Izvemo tudi, zakaj je platformno delo pri dostavi hrane lahko problematično in kako se organizira študentstvo za spremembe v smeri bolj pravičnega prehranskega sistema. Nenazadnje pa publikacija vsebuje številne primere dobrih praks sodelovanja v Sloveniji.  

V Etičnem potrošniku izveste: 

  • kako je prehranski sistem povezan z okoljem in podnebjem, kmeti in delavci, 
  • o položaju žensk v kmetijstvu in pogledu mladih kmetovalk  
  • več o manj znanih izrazih, kot je agroekologija, 
  • več o pridelavi banan – od plantaže do trgovine in komu ta posel res koristi, 
  • kateri so skriti stroški platformnega dela, ki ga opravljajo dostavljalci hrane, 
  • kako globalno je v resnici »lokalno« meso, 
  • zakaj papirnata embalaža ni zelena, 
  • kako priti do sveže lokalne hrane – dobre prakse s slovenskih njiv in tržnic, 
  • kje lahko spremljate teme trajnostne prehrane na podcastih in družbenih omrežjiih. 

“Hrana ni le kalorija – je kultura, odnos in odločitev, ki lahko gradi pravičnejši svet. Ko vemo, od kod prihaja in kako je pridelana, jemo drugače – in bolj pravično,” v uvodniku urednica Nine Tome opozarja na nujnost spremembe sodobnega prehranskega sistema, ki temelji na nenehni rasti in izkoriščanju virov.

Koordinatorka programa Globalna odgovornost in pravičnost in vodja projekta Reboot – v okviru katerega je publikacija izšla – Živa Kavka Gobbo, ob izzidu izpostavlja: “Povezovanje med kmeti, potrošniki in okoljskimi zagovorniki je ključno. Čeprav se včasih zdi, da stojimo na nasprotnih straneh, smo pravzaprav vsi na isti – strani odnosa do hrane, zemlje in okolja. Le skupaj lahko oblikujemo pravičnejši in bolj trajnosten prehranski sistem.« 

 

Nova številka Etičnega potrošnika je na voljo brezplačno – tiskano naročite pri nas ([email protected]) ali jo poiščite na naših dogodkih.  

Tokrat smo publikacijo postavili tudi v digitalno obliko, ki jo najdete na tej povezavi, celotno zbirko sedmih Etičnih potrošnikov pa najdete na: https://focus.si/nasveti/publikacija-eticni-potrosnik/. 

     Re:boot

Vsebina je pripravljena v okviru projekta “Re:boot”, ki ga sofinancira Evropska unija (program DEAR). Vsebina je izključna odgovornost Focusa, društva za sonaraven razvoj, in ne odraža nujno stališča Evropske komisije.