Pritisk na okolje in človekove pravice zaradi podnebnih sprememb in gonje po dobičku na račun šibkejših se vsakodnevno veča. Focus spodbuja zavedanje o odgovornosti vsakega posameznika in posameznice, skupnosti, odločevalcev in odločevalk ter gospodarstva in izobraževanja za globalno blaginjo v okviru omejitev planeta Zemlja. To dosega z izobraževanjem in informiranjem, raziskovanjem in sodelovanjem. Za premik iz potrošniške ideologije, ki ne upošteva okolja in niti ljudi, moramo delovati v skladu z načeli trajnostnega razvoja – še več, v okvirih omejenega planeta potrebujemo Odrast.
Izgubljeni v tranziciji: Ob 25. obletnici EBRD je jasno, da je banka izgubljena v tranziciji in potrebuje globoke spremembe
Praga/Ljubljana, 11. april 2016 – 15. aprila bo Evropska banka za obnovo in razvoj (EBRD) obeležila 25. obletnico obstoja. Po dveh desetletjih spremljanja politik in projektov banke je mreža CEE Bankwatch Network objavila novo poročilo, ki opozarja na vedno večji razkorak med aktivnostmi EBRD in njenim mandatom.
[Peticija] Naj bo moja čokolada pravična in eko!
Za pravične čokolade tudi v supermarketih! Medtem ko trgovske verige v Evropski Uniji s prodajo čokolad lastnih blagovnih znamk kujejo ogromne dobičke, živi večina kmetov in delavcev, ki obirajo in obdelujejo kakav, v veliki revščini. Običajna proizvodnja kakava je zaradi uporabe velikih količin nevarnih pesticidov uničujoča tudi za okolje.
Grenki priokus sladkih čokoladnih zajčkov
Ljubljana, 23. Marec 2016 – od 16 čokoladnih zajčkov in 15 čokolad trgovskih blagovnih znamk, ki jih je društvo Focus v sodelovanju s partnerji razvrstil glede na njihov okoljski in družbeni odtis ter transparentnost podatkov o izvoru, ni niti en izdelek dosegel zadovoljivih standardov – vsi so se uvrstili na dno lestvice – v rdeče in oranžno polje, predvsem zaradi široko razširjenega družbenega in okoljskega izkoriščanja v okviru konvencionalne kakavove nabavne verige.
Kaj prinašajo velikonočni zajčki? Resnica v ozadju mednarodne čokoladne industrije
Vabimo vas na predstavitev študije »Grenko sladka čokolada: resnica v ozadju mednarodne čokoladne industrije«, ki nas popelje v ozadje pridelave in proizvodnje izdelkov, ki nekaterim življenje sladkajo, drugim pa grenijo.
Nasvete iz stare spletne strani si lahko ogledate tukaj.