Z načelno podporo, ki jo je premier Borut Pahor izrazil naši akciji Ukrepaj zdaj!, se njegovo delo in delo vlade šele začenjata. Njegovo podporo (1) vsekakor pozdravljamo. Želimo izpostaviti, da je glavni namen akcije Ukrepaj zdaj! aktivno sooblikovanje ambicioznega in pravičnega dogovora, njegovi cilji pa  morajo biti v skladu z znanstvenimi priporočili. Pogajalska izhodišča Slovenije, ki nam jih je včeraj predstavilo Ministrstvo za okolje in prostor, namreč še niso v skladu z znanstvenimi spoznanji glede potrebnih zmanjšanj izpustov in glede časovnega okvirja, ki je  potreben za ukrepanje.

Ena od temeljnih zahtev peticije je, da se predsednik vlade osebno udeleži pogajanj v Kopenhagnu, česar pa gospod Pahor še vedno ni zagotovil. Prav tako želimo poudariti, da je namen akcije tudi ozaveščanje širše slovenske javnosti o pomembnosti prihajajoče podnebne konference in novega podnebnega dogovora. Še vedno ostaja odprta tudi naša zahteva, naj predsednik vlade zagotovi takojšnji začetek prehoda Slovenije v nizkoogljično družbo.

Slovenske nevladne organizacije Umanotera, Focus društvo, Greenpeace Slovenija, Brez izgovora Slovenija, Cipra Slovenija, Sloga in Slovenski E Forum smo pred dvema dnevoma pričele kampanjo Ukrepaj zdaj!, s katero pozivamo predsednika slovenske vlade, Boruta Pahorja, naj se osebno udeleži podnebnega vrha v Kopenhagnu decembra letos, se aktivno zavzame za ambiciozen in pravičen mednarodni podnebni dogovor ter zagotovi takojšnji prehod Slovenije v nizkoogljično družbo (2).

(1) http://www.kpv.gov.si/nc/si/splosno/cns/novica/article/225/4010/48ae3dbf60/
(2) http://www.ukrepajzdaj.org/

***

KONTAKTI: Vida Ogorelec Wagner, [email protected],  01 439 7100 
                    Lidija Živčič, [email protected],  041 291 091 
                    Nina Štros, [email protected],  040 871 530