Drugo soboto v maju obeležujemo Svetovni dan pravične trgovine po vsem svetu. Namen Svetovnega dneva pravične trgovine je spodbuditi javnost, da izbira blago pravične trgovine in tako postane pravičen in etičen potrošnik. Praznovanju se vsako leto pridružimo tudi mi in skupaj z Zavod za pravično trgovino, 3MUHE zdaj že tradicionalno pripravimo Fair Trade Piknik, na katerega povabimo predstavnike vseh organizacij in institucij ter podpornike pravične trgovine, s katerimi smo v zadnjih letih sodelovali in še sodelujemo. Vsak od njih namreč prispeva delček k večanju zavedanja o pomembnosti udejanja 10-ih načel pravične trgovine v vsakdanjem življenju.

Pravično druženje je namenjeno predvsem praznovanju, izmenjavi izkušenj, povezovanju ter pogovoru o vsem, kar smo že naredili in kje smo že uspeli doseči svoje cilje. V sodelovanju s partnerskimi organizacijami pripravimo tudi pester program za odrasle in aktivnosti za otroke, deljenje uporabnih znanj in možnost pogovora z različnimi strokovnjaki. Deljenje in izmenjava sta vrednoti, ki ju želimo gojiti, zato pripravimo skupno mizo oz. prostor, kjer lahko dobrote iz sestavin, ki ustrezajo kriterijem znanega porekla (iz sistema pravične trgovine oz. pridelane lokalno ekološko) in mnenja delite z drugimi in poskusite še kaj drugega ter ob prijetnem druženju širite vrednote ljudem in okolju prijaznega načina življenja.

Upamo, da bo način, kako se lotevamo organizacije pravičnega druženja zaradi svoje trajnostne in skupnostne zasnovanosti lahko v navdih tudi vsem ljubiteljem in ljubiteljicam piknikov.