V društvu Focus letos v okviru Evropskega tedna mobilnosti preverjamo, kako poslanci in poslanke prihajajo v službo. Poslanke in poslance DZ smo namreč pozvali, da se v tednu med 16. in 22. septembrom pridružijo spletnemu tekmovanju za najbolj trajnostno mobilnega poslanca oz. poslanko in politično stranko.

Poslanci oz. poslanke in politične stranke bodo med seboj tekmovali v tem, kdo na najbolj trajnosten način prihaja v službo. Vsakodnevno bodo preko spleta podajali svoje odgovore, kako so prišli na delo.

Naziv najbolj trajnostno mobilnega poslanca oz. poslanke in najbolj trajnostno mobilne stranke bomo 23. septembra, po izteku tedna mobilnosti, podelili na medijskem dogodku v Državnem zboru.

Trenutno stanje in rezultate tekmovanja si oglejte spodaj. Natančni rezultati za današnji dan bodo znani ob koncu dneva.

ČETRTEK, 22.9. ob 20h

Evropski teden mobilnosti se zaključuje. Poslanci imajo le še danes možnost, da v okviru ETM širši javnosti pokažejo, ali so zavezani k trajnostni mobilnosti, ali pa vsaj izkažejo podporo prometni problematiki. Danes je tudi dan brez avtomobila. Nekateri poslanci so v ta namen zamenjali avtomobil z drugimi prevoznimi sredstvi, ali pa so prišli na delo peš.

Kar nekaj poslancev je na delo večkrat prišlo peš, nekateri z javnim prevozom, dve poslanki pa tudi s kolesi. Zmagovalci so jasni: Breda Pečan, Miro Petek, mag. Majda Potrata in Miran Potrč. Osvojili so maksimalno število možnih točk in bodo postali Najbolj trajnostno mobilni poslanci in poslanke, saj jih ne more nihče več prehiteti!

Glede poslanskih skupin je največ poslancev sodelovalo iz poslanske skupine Zares. Iz njihovih vrst je sodelovalo kar 5 od 7 poslancev, vsaj 4 od njih pa so vsaj 3 dni v tednu prišli v službo na trajnostni način. Takšno zavzetost in sodelovanje bi si želeli tudi od drugih skupin, predvsem tistih, iz katerih se akcije ni udeležil nihče (LDS in SLS)!

Ocenjujemo, da bo akcija uspešno zaključena danes ob polnoči. Podporo prometni problematiki je na bolj ali manj trajnostni način izkazala tretjina poslancev. Upamo, da bodo poslanci, četudi mogoče v drugačni zasedbi tudi zavoljo naše akcije trajnostni mobilnosti v prihodnje namenili več pozornosti in podpore.

Razglasitev rezultatov bo v petek, 23.09.2011, ob 9:30, v avli pred Veliko sejno dvorano  Državnega zbora na Šubičevi 4, kjer bomo poslancem predali priznanja in zahvale za sodelovanje.

 

SREDA, 21.9.2011, ob 13h

Dan pred iztekom tekmovanja je poslanska skupina SD pridobila dodatne točke s pridružitvijo novih sodelujočih – danes poslanca Mirka Brulca, včeraj pa sta se pridružila še Dušan Kumer in Dejan Levanič. Francu Jurši se je pridružil strankarski kolega Matjaž Zanoškar in tako znatno okrepil prisotnost poslanske skupine DESUS. Iz skupine SDS pa sta se v temo vključila še Alenka Jeraj in Štefan Tiselj. Vsem sodelujočim še enkrat hvala za glasove!

V boju za žlahten naslov »Najbolj trajnostno mobilen/-a poslanec/-ka« ostajajo ista imena, ki še vedno ohranjajo 100% trajnostni indeks, vodstvo med strankami pa brani poslanska skupina ZARES.

Črnih pik se še vedno nista otresli nesodelujoči skupini: SLS in PK LDS.

Vedno bolj je razvidno, da je najbolj trajnostna alternativa avtomobilu med poslanci peš-hoja, pet poslancev se je v času ETM na delo vsaj enkrat pripeljalo z javnim prevozom, še najmanj priljubljeno je kolo  – občasno se z njim zapeljeta dve parlamentarki, Pečan in Širca.

Sprašujemo se, ali so naše kolesarske poti prenevarne, javni prevoz neučinkovit, ali gre zgolj za ukalupljeno navado, da se drugače kot z avtom ne da (in mogoče ne spodobi), tudi v času ETM ne?
TOREK, 20.9.2011 ob13:00

Vedno več nas je!

Tekmovanju, oz. akciji se pridružujejo novi tekmovalci, oz. novi poslanci in poslanke, ki s svojim sodelovanjem prispevajo »glas« pri izpostavitvi prometne problematike.

Znani so namreč rezultati drugega in delno tretjega trajnostno mobilnega dne. Boju za boljšo kakovost bivanja so se, bolj ali manj trajnostno, do 13h današnjega dne pridružili še:

– Samo Bevk
– Julijana Bizjak Mlakar
– Janez Kikelj
– Dušan Kumer
– Dejan Levanič
– Alenka Jeraj
– mag. Štefan Tisel
– Franci Kek
– Franc Jurša
– Zmago Jelinčič Plemeniti

Včerajšnje slabo vreme ni vplivalo na slabše rezultate treh skupin – poslanskim skupinam SD, ZARES in SNS se je namreč trajnostno mobilen indeks povečal, Zaresu celo na 42, 86%. Bomo videli, kako bo ob izteku današnjega dne. S poslancem Francem Juršo se je tekmovanju pridružila tudi poslanska skupina DESUS, kar toplo pozdravljamo. Upamo le, da ga strankarski kolegi v »boj« ne bodo pustili samega. Razvoj javnega prevoza je namreč prav za skupino prebivalcev, ki jo DESUS predstavlja, ključnega pomena.

Se pa je – predvidevamo, da zaradi vremena –  nekaj poslancev včeraj odločilo za avtomobil, čeprav so v petek šli peš. Očitno jim je res zagodlo vreme, saj je večina izmed njih danes v DZ spet prišla peš.

Boj za zmagovalca v kategoriji najbolj trajnostno mobilen poslanec/poslanka bo očitno tesen, mogoče bomo celo imeli več zmagovalcev. 100% trajnostni indeks prihoda na delo ohranjajo: Breda Pečan, mag. Majda Potrata, Miran Potrč in Miro Petek. Tik za petami pa jim je Majda Širca Ravnikar, ki je ravno tako vsak dan na delo prišla na trajnostni način.
Črna pika gre nesodelujočim skupinam SLS in PK LDS, za katere še vedno ostaja upanje, da se nam pridružijo.
PONEDELJEK; 19.9.2011 ob 13:00

Prvi »delovni dan« tedna mobilnosti (petek) je za nami. Glede na udeležbo lahko sklepamo, da se tako pereča problematika kot je promet, poslancev ne dotakne niti v tednu mobilnosti. Zato pa moramo pohvaliti tistih 17 poslancev, ki so se akciji pridružili! Čeprav so se nekateri izmed njih na delovno mesto pripeljali na netrajnosten način (7 se jih je v DZ pripeljalo z avtomobilom), so s svojim sodelovanjem kljub temu pokazali, da se jim zdi prometna problematika pomembna.

V petek so se tekmovanju pridružili:
dr. Andreja Črnak Meglič
Silva Črnugel
Breda Pečan
mag. Majda Potrata
Miran Potrč
dr. Vinko Gorenak
Rado Likar
Miro Petek
Milenko Ziherl
dr. Pavel Gantar
Franco Juri
Tadej Slapnik
Majda Širca Ravnikar
Bogdan Barovič
dr. László Göncz
Vili Trofenik
mag. Franc Žnidaršič

Za sodelovanje moramo pohvaliti stranko Zares, predstavnika Madžarske narodne skupnosti in Poslansko skupino nepovezanih poslancev. Med posamezniki pa moramo izpostaviti Mirana Potrča in mag. Majdo Potrata iz SD, Mira Petka iz SDS, Majdo Širca iz ZARES-a ter mag. Franca Žnidaršiča iz PS nepovezanih poslancev, ki svoj odgovor podali za oba dneva. Potrč, je bil v petek prvi od poslancev, ki je oddal svoj odgovor, Potrata ter Petek ohranjajo 100 % mobilnostni indeks ter s tem ostajajo v boju za naziv najbolj trajnostno mobilnega poslanca oz. poslanke, ki bo podeljen v petek. Škoda, da so njihovi strankarski kolegi neodzivni, saj bi lahko stranki prinesli potrebne glasove.

Razočarani smo nad neodzivnostjo strank DeSUS, LDS in SLS. Slednja ima v poslanskih klopeh celo bivšega ministra za promet, mag. Radovana Žerjava, medtem ko je DeSUS stranka, ki generira ministre za okolje in prostor in je tako tesno povezana s prometno problematiko, zato bi od njih vsekakor pričakovali več zanimanja za prometno problematiko.