Ob koncu leta v nevladnih organizacijah završi. Ekspresno se bliža rok, do katerega moramo davčni zavezanci izraziti željo, da bi radi 0,5 % dohodnine namenili neposredno nevladni organizaciji (ali več njim). Na to običajno vsi državljani in državljanke pozabimo, razen če nas kdo ne opomni. Zato nevladniki ob koncu leta na vseh koncih in krajih pospešeno opominjamo na to možnost.  

Kako opozoriti  nase letos, kdo bo nekaj napisal o nas in našem delovanju, da se boste lažje odločili in si predstavljali kaj boste s svojo donacijo podprli? Debata pri nas v Focusu gre navadno nekako v tem stilu (op. Vsakršna podobnost z realnostjo je zgolj naključna):


{pisarniški brainstorming v stilu ‘eden čez drugega, vsi za enega’} 

Napiši en tekst o tem, kaj delamo. Najkasneje ta teden. 
Na kratko.
Pa, da zajameš vse.
– Čaki, kaj!?-

Pa oprijemljivo, da si ljudje lahko predstavljajo.
Ja, sexy mora bit. 
– Podnebne spremembe pa sexy!? Ja, itak, sure… ‘Too hot’ pa to…-

Fajn je, da zajameš vsa področja, na katerih delamo. 
Ja, zadnjič je blo premalo poudarjeno naše delo na prometu in čistem zraku, delovanja v Koaliciji za trajnostno prometno politiko sploh ni bilo omenjenega. 
-Ker ljudje te besede sploh ne razumejo. Beseda koalicija je pa itak dobila čist negativen predznak.- 

Pa naj bo napisano na razumljiv način. Ker nea {ni tipkarska, je štajerska} razumejo vsi, kaj je to trajnostno, kaj so planetarne omejitve in zagovorništvo. 
Poljudno ja, ampak… da je začutit profesionalni nivo našega dela. Da ne bodo mislili, da smo neki hipiji, ki objemajo drevesa in nimajo kaj za delat ob petkih popoldan. 
Ne pozabi omenit našega raziskovalnega dela, znanstvenih prispevkov, mednarodnega delovanja, članstva v mednarodnih mrežah, spremljanja in oblikovanja zakonodajnih predlogov,… To je sicer vse slišat suhoparno, sam napiši tko, da ne bo suhoparno in uradniško.
-Nič lažjega.-

Ne pozabi omenit, da smo pionirji na kar nekaj področjih.
In, da koordiniramo evropski projekt EmpowerMed! In, da bomo z njim pomagali prav tistim, ki pomoč najbolj potrebujejo, jim pomagali znižat položnice za elektriko in opolnomočili ženske, ki so najbolj izpostavljene energetski revščini. 
– Ja. Če pride kdo v našo pisarno, mu bo o energetski revščini vse jasno.- 
Saj okna so zdaj malo poflikali, ne zamakajo več. 

Ja kaj pa potrošništvo pa odrast pa to? Ko eni merijo srečo z velikostjo avta in morajo imet firmate čevlje? In mislijo, da je možno rasti v neskončnost pa BDP ki je kao zakon… Samo mora bit jasno, da nočemo nazaj v jame s svečko. Povej, da tudi raziskujemo, delamo z mladimi, se sprašujemo, zakaj je svet lahko tako nepravičen, da z mojim obrokom škodujem nekomu na drugem koncu sveta, na koncu pa še sebi. In podnebju. In celem planetu. Nima smisla. Hrana bi mogla zdravit. Ampak to napiši tako, pozitivno pa to. Da se ne bojo počutli preveč krive, ker pol ni nič. Mamma mia, ni izi, ne?

Dejmo ljudem tudi vedet, da se moramo za varovanje okolja velikokrat postavit proti težko kategoričnim nasprotnikom, tako finančno kot politično vplivnim. To  pomeni od izpostavljanja v medijih do sodnih mlinov, ki pogosto pokažejo naš prav. 
Pa, da delujemo v javnem interesu ne pozabi omenit. Na treh področjih! Ker takih organizacij ni veliko.

Sam, da ne boš napisala na dolgo. Ljudje ne berejo klobas.
5 alinej, bo dovolj.
– No sh**!-

Tolk, da nas spoznajo in dobijo predstavo o našem delu. 
In začutijo, da delamo dobro. In v dobro vseh.
Za pravičnejšo družbo in ustroj.
Za bolj čisto okolje in planet.
Za zdravje, Za ranljive, Za skupnost.
Pa sej naše prizadevanje v občinah si tudi vključila, ne? Da z nami lahko snujejo sončne elektrarne; saj veš, skupnostno pa to.
Za mlade. Za danes. Za jutri.
Pa dobro fotko dej zraven. Z obrazi. Sam jaz nimam nobene, ker se ne maram slikat. Poišči kako iz arhiva. 
A, da so slabe kvalitete? Ja, nimamo mi denarja za fotografa. 
-Ups, kakšni smo mi amaterji.-
Ja, tko je. Nismo piar agencija. Denar iz #nulapet dohodnine raje porabimo za bolj pomembne reči in aktivnosti.

A si omenila, da nikogar nič ne stane, samo vzame jim par minut, da poklikajo in s tem 0,5 % svoje dohodnine namesto v državni proračun, usmerijo direktno nam?
– Nisem. Še razmišljam, v katero od petih alinej bi to napisala.-

 

[av_button_big label=’Podpri nas!’ description_pos=’below’ link=’manually,https://focus.si/ukrepaj/donirajte/’ link_target=’_blank’ icon_select=’no’ icon=’ue800′ font=’entypo-fontello’ custom_font=’#ffffff’ color=’custom’ custom_bg=’#84a84f’ color_hover=’custom’ custom_bg_hover=’#87a857′ av_uid=’av-2b98sz’ admin_preview_bg=”][/av_button_big]