Petek 23. 5. 2013 bo v znamenju posveta »Kolesarjenje v slovenskih mestih – izzivi in priložnosti!«, ki bo potekal dopoldan v Mestni hiši, popoldan pa mu bosta sledila voden kolesarski ogled slabih in dobrih prakse urejanja kolesarskega prometa in kolesarske infrastrukture v Ljubljani v organizaciji Ljubljanske kolesarske mreže ter parada kolesarjev starodobnikov-  članov društva Rovtarji. Uvodni dan festivala se bo zaključil ob 19:00 v Kinoteki z ogledom naj kolesarskega  filma vseh časov  »Praznični dan« znamenitega francoskega komika Jacquesa Tatija.

Osrednja prireditev festivala bo v soboto, 24. 5. 2014 dopoldan na Kongresnem trgu, kjer si bo mogoče ogledati in preizkusiti otroška, zložljiva in električna kolesa, lezi-kolesa, tricikle in kolesarske prikolice. Na stojnicah bo na ogled različna kolesarska oprema, literatura, pripomočki, turistična ponudba in prehrambeni dodatki. Na poligonu spretnostne vožnje bodo potekala nagradna tekmovanja z različnimi kolesi v različnih kategorijah, na odru pa nagradni kvizi o kolesu in kolesarstvu ter predstavitve različnih kolesarskih projektov, storitev za kolesarje ter ponudnikov koles in kolesarske opreme. Udeležiti se bo mogoče delavnic samo-popravila in reciklaže koles, poslikave kolesarskih čelad ter vodenega kolesarskega izleta po industrijski dediščini Ljubljane. S sodelovanjem na srečolovu koles in kolesarske opreme boste lahko podprli pogumno kolesarsko Katarino Šabiæ, ki se je s kolesom podala na pot prek Afrike na Madagaskar in prispevali v njen sklad za izgradnjo porodnišnice v misijonu Akamasoa na Madagaskarju. V popoldanskih urah se bo festival s podobnim programom nadaljeval v BTC na parkirišču pred halo A, program pa se bo zaključi ob 7. uri zvečer na Eipprovi ulici v Trnovem z »odprto kolesarsko kavarno« na temo kolesa kot poslovne priložnosti v Ljubljani v organizaciji društva »Za mesto po dveh«.

V nedeljo, 25. 5. 2014, se bodo lahko ob 9:30 z Brega člani in simpatizerji društev Ljubljanska kolesarska mreža, Muslauf in TD Rekreatur podali na organiziran kolesarski izlet preko Ljubljanskega barja do Tehniškega muzeja v Bistri in nazaj. Tisti, ki si bodo želeli skrajšati pot se bodo lahko na Bregu vkrcali na ladjico, ki jih bo popeljala do Podpeči in jih tam do povratka iz Bistre tudi počakala. Za vse bo ob plačilu vstopnine po znižani ceni Tehniški muzej Slovenije ob 12:00 v Bistri organiziral voden ogled kolesarske zbirke. Kolesarski festival se bo zaključil v nedeljo ob 7. uri zvečer z ogledom filma Zeleno kolo v Mestnem kinu Kinodvor in z ogledom dokumentarnih in promocijskih filmov o kolesarjenju v mestih in urbanih kolesarskih subkulturah v Centru urbane kulture Kino Šiška.  

Vljudno vabljeni! 

Program Festivala si lahko ogledate na: http://www.btrackb.eu/ljubljana/news/48