Kdo pravi, da je kolesarske sezone konec? Kolesarjenje v hladnejših mesecih že dolgo ni več samo za ekstremiste. Ustrezna oprema, prilagojena hitrost in topla oblačila omogočajo, da lahko kolesarimo tudi v hladnejših mesecih. Navidez banalna odločitev o izbiri potovalnega načina pa je vse prej kot to, če upoštevamo, da je promet eden izmed glavnih krivcev za izpuste toplogrednih plinov in onesnaženje zraka z drobnimi delci. Poleg tega pa z aktivnim prihodom v šolo ali službo naredimo tudi nekaj dobrega zase!

Za malo vzpodbude smo v četrtek, 16. novembra 2017, povabili vse kolesarje, da se nam skupaj s svojim kolesom pridružijo na kolesarskem zajtrku na Trgu svobode v Slovenj Gradcu med 7:30 in 10:00. Kolesarski zajtrk smo organizirali skupaj  z Inštitutom za mladinsko participacijo, zdravje in trajnostni razvoj v okviru projekta Okolje, zdravje in mladi 2017-19. Dišalo je po kavi in čaju ter sveže pečenem pecivu, pridružil pa se nam je tudi serviser koles iz trgovine Pohorc, pri katerem so lahko obiskovalci opravili manjša popravila koles in ga povprašali za nasvet. Ker pa nas doma v garaži najbrž še vedno čaka jekleni konjiček, smo si na dogodku s posebnim kalkulatorjem lahko izračunali, koliko nas stane vaš avtomobil oz. koliko dni na teden delamo za lastništvo avtomobila. Morda se je res bolje držati kolesa.

Foto: Polona Šavc

 

Foto: Polona Šavc

 

Foto: Polona Šavc

 

Foto: Polona Šavc

 

Dodatne informacije:
Katjuša Šavc, [email protected]
Focus, društvo za sonaraven razvoj

 

Dogodek sofinancirata EU in MZZ. Njegova vsebina je v izključni odgovornosti organizatorja dogodka in ne odraža mnenja EU ali MZZ.