EU se trudi usmerjati prihodnjo energetsko politiko Evrope. Podporne sheme za proizvajalce obnovljive energije, državne intervencije pri energetskih naložbah, shranjevanje energije in upravljanje povpraševanja so v središču sporočila Evropske komisije, znanega kot ‘energetski mini-paket’, ki naj bi bil objavljen ta teden. Na žalost pa je v zadnjem času ravno državna pomoč za sektor obnovljivih virov pod velikim napadom. Nekateri politiki, vključno z evropskim komisarjem za energijo Guntherjem Oettingerjem, bi želeli, da se ta podpora konča.

Industrija fosilnih goriv vladno podporo obnovljivim virom povezuje z naraščanjem stroškov energije za evropsko industrijo in gospodinjstva. Vendar ocene Evropske komisije [1] kažejo, da je javna podpora za obnovljive vire v letu 2011 znašala 30 milijard EUR, podpora za fosilne vire pa 26 milijard. Kurjenje premoga in plina je ustvarilo še dodatnih 40 milijard EUR družbenih in zdravstvenih stroškov, ki so jih plačali državljani EU in ne proizvajalci energije, ki so škodo povzročili. Kot piše nemški časopis Sueddeutshe [2], je podpora jedrski energiji znašala 35 milijard EUR. 30 milijard EUR za obnovljive vire je tako nizka podpora v primerjavi z več kot 100 milijardami EUR, ki sta jih skupaj dobili industrija fosilnih goriv in jedrska energija.

Na žalost pa si komisar Oettinger prizadeva, da takšne ugotovitve ne bi bile javno znane. V dokumentu, ki je pricurljal v javnost, in ga je objavil nemški Sueddeutshe [1], je vidno, da je Komisija iz besedila izbrisala podatke, ki kažejo, kako malo državne pomoči prejema sektor obnovljivih virov v primerjavi s fosilnimi viri in jedrsko energijo.

Cenzura je bila verjetno reakcija na poziv direktorjev energetskih podjetij. Prejšnji teden so k ukinitvi podpor za obnovljive vire v podnebno-energetskem okviru za 2030 namreč pozvali direktorji 10 evropskih energetskih podjetij. Ob tej zahtevi so seveda pozabili omeniti, da fosilna in jedrska energija še vedno prejemata velikanske zneske podpor. Še več, ta podjetja so celo pozvala k dodatnim subvencijam za jedrsko energijo in fosilne vire. Želijo si t.i. capacity payments (plačila za kapacitete) za jedrske, premogovne in plinske elektrarne. Ideja plačil je v tem, da bi energetska podjetja ohranjala razpoložljivost teh umazanih elektrarn za primere, ko obnovljivi viri energije ne bi zadostovali za pokritje potreb. S tem prosijo za dodatne subvencije in ne za zmanjšanje računov za energijo za prebivalce. Kot kaže, je Komisija na njihov poziv odgovorila z izbrisom dejanskih podatkov o subvencijah iz energetskega mini-paketa.

Evropsko komisijo pozivamo, da objavi celotno analizo državnih pomoči, s popolnim pregledom toka subvencij. Podoben pregled bi morala narediti tudi slovenska vlada – poročilo Umanotere ‘Zelena proračunska reforma za Slovenijo: odzivanje na krizo s trajnostno vizijo’ [3] je prvi korak pri razkrivanju nepotrebnih in škodljivih podpor, na katerega je treba odgovoriti z ukrepanjem.

Opombe:

[1] https://docs.google.com/file/d/0B9F6ub8wD7gqUVBPVEdvWG9WRWs/edit?usp=sharing

[2] http://www.sueddeutsche.de/wirtschaft/foerderung-der-energiebranche-oettinger-schoent-subventionsbericht-1.1793957

[3] http://www.planbzaslovenijo.si/upload/stories/zpr/umanotera%20-%20zelena%20proracunska%20reforma%202013.pdf

Na sramotilnem stebru želimo izpostaviti posameznike, podjetja, institucije ali organizacije, ki s svojim delovanjem na kakršen koli način škodujejo okolju. S tem ne želimo žaliti nikogar; želimo le spodbuditi k okolju in družbi bolj odgovornemu ravnanju!