Ljubljana, 20. 4. 2016 – Na svetovni dan banan Društvo Focus in Zadruga Buna z akcijo Komu služijo banane? začenjata kampanjo Sadje naj bo pravično!, ki bo razkrila od kod prihaja (tropsko) sadje, kako pride do nas in kaj doživi na svoji poti.

Z akcijo Komu služijo banane? se tudi v Sloveniji začenja kampanja osveščanja Sadje naj bo pravično, ki nagovarja trgovske verige, da nehajo zniževati cene odkupa (tropskega) sadja pod mejo vzdržnega na račun uničenega okolja in pridelovalcev, ki v trgovski verigi banan nimajo možnosti dostojnega preživetja, je povedala Živa Kavka Gobbo, predsednica Focusa, društva za sonaraven razvoj. Dodala pa je še, da kampanja poziva tudi EU, vlade in širšo prehrambeno industrijo, da ponovno vzpostavijo pogoje, v katerih pridelovalcem ne bodo kršene človekove in delavske pravice, okolje pa ne bo trpelo nevzdržnega pritiska zaradi onesnaževanja. S kampanjo v Sloveniji nagovarjajo kupce tropskega sadja in pozivajo trgovske verige, da na svojih prodajnih policah ponudijo več etično pridelanega sadja, ki naj zamenja konvencionalno. Pri tem pa se ne osredotočajo samo na tropsko sadje, ampak opozarjajo tudi na nepravilnosti, ki se dogajajo pri pridelavi sadja v Sloveniji in Evropi. Vse z namenom, da bi v prihodnosti jedli bolj zdravo sadje, katerega pridelava je prijazna tudi do ljudi in okolja, v katerem zraste, je poudarila Živa Kavka Gobbo. Kampanja združuje devetnajst organizacij s celega sveta. Evropske nevladne organizacije tesno sodelujejo z organizacijami malih kmetovalcev in sindikati delavcev na plantažah v Afriki, Latinski Ameriki in na Karibih, da bi skupaj izboljšali življenjske in delovne pogoje za stotine delavcev, ki pridelujejo, obirajo in pakirajo tropsko sadje, ki ga vsakodnevno kupujemo v trgovinah.

Ker so banane tisto sadje, ki ga takoj za jabolki v Evropi pojemo največ, so organizatorji kampanje Sadje naj bo pravično v Sloveniji z mimoidočimi na ljubljanski tržnici zarezali najprej v banano in razkrili, kam gredo sredstva od nakupa banane. Živa Lopatič iz Zadruge Buna in vodja pravične trgovine je razložila, da so banane peti najbolj prodajan kmetijski pridelek na svetu in ustvarijo kar 7 milijard dolarjev izvozne vrednosti ter od 20 do 25 milijard dolarjev maloprodajne vrednosti, od česar dobijo delavci na plantažah banan samo 6,7 %. Večina banan, ki jih pojemo v Evropi prihaja iz monokulturnih plantaž v Latinski Ameriki, ki pogosto niso v lasti domačinov in  kjer lastniki za gnojila in sredstva proti škodljivcem pogosto porabijo več denarja kot za plačilo delavcem. Posledica je onesnaženost pitne vode, erozija zemlje, deforestacija in uničenje habitata ter zmanjšanje rodovitnosti zemlje. Istočasno pa delavci z dobljenim plačilom ne morejo preživeti niti sebe niti svojih družin in pogosto zbolevajo zaradi izpostavljenosti toksičnim kemikalijam in neprimernih pogojev za delo (dolgi urniki, težaško in rutinsko delo).  Za konec pa je Živa Lopatič še dodala, da so prav banane simbol rasti moči velikih trgovskih verig v mednarodni oskrbovalni verigi, saj imajo prav te pri pritisku na znižanje odkupnih cen največjo moč istočasno pa ohranjajo izredno nizke maloprodajne cene banan na svojih prodajnih policah in s tem pospešujejo prodajo tropskega sadja napram lokalno pridelanim sortam.

Makefruitfair

 

Več o kampanji Sadje naj bo pravično! najdete na http://makefruitfair.org/sl/.

Več o akciji Komu služijo banane? pa na https://www.facebook.com/events/1540962506206559/.

Fotogalerija

 

________________________________________________________

Za več informacij in dodatna vprašanja pa se lahko obrnete tudi na:

Živa Kavka Gobbo, [email protected] , 041 872 473

Živa Lopatič, [email protected], 041 352 075

________________________________________________________

eu_logoSporočilo je nastalo s podporo EU v okviru projekta Sadje naj bo pravično ! Njegova vsebina je izključna odgovornost društva Focus ter v nobenem pogledu ne odraža stališč EU.