Nastalo situacijo zgoraj navedene organizacije komentiramo:

„Današnji razplet pri obravnavi zakona o državnem poroštvu za gradnjo TEŠ 6 je prva, a zelo pomembna zmaga javnega intresa pri tem projektu.

Upamo, da glasovanje na Odboru za finance ni zgolj posledica bližajočih se volitev, temveč da pomeni resen premik pri odnosu političnih strank do vprašanja državnega poroštva za projekt TEŠ 6. Pričakujemo, da bo v bodoči sestavi Državnega zbora prevlada javnega interesa v primeru TEŠ 6 še močnejša.

Verjamemo, da je današnja zavrnitev poroštva znak, da se stranke in njihovi poslanci odpovedujejo nadaljnjemu vlaganju v energijo premoga in da bodo prihodnja prizadevanja usmerili v zelene tehnologije, ki prinašajo nova delovna mesta in razvoj povsod po Sloveniji.

Kot smo to počeli do sedaj, bomo tudi v bodoče aktivno spremljali dogajanje v zvezi s projektom, pri tem pa bomo izvajali aktivnosti, ki bodo pripeljale do čim prejšnje preusmeritve slovenske energetike na trajnostno pot. Znova opozarjamo, da je za trajnostno prihodnost Slovenije edina opcija dokončna ustavitev projekta TEŠ 6.“

***

KONTAKT:
Urška Žmauc, vodja odnosov z javnostmi, Focus, društvo za sonaraven razvoj, [email protected], +386 590 71 326

VEČ INFORMACIJ:
Mag. Nina Štros, vodja Greenpeace CEE v Sloveniji, [email protected], +386 40 871 530
Mag. Lidija Živčič, strokovni vodja Focusa, društva za sonaraven razvoj, [email protected], +386 590 71 326

Sporočilo za javnost v pdf obliki je na voljo tukaj.